Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
měla bych opět dotaz ohledně jednoho příkladu k limitám.
Mám postupovat podle poučky, že když je ve jmenovateli n na n- tou, celý výraz se rovná nule, nebo mám za n dosadit nekonečno? V prvním případě by mi vyšel výsledek nula, ve druhém jedna (pokud nekonečno děleno nekonečnem je jedna).
Děkuji
↑ papouch223: Pozor, v menovateli ale nemas n na n, ale n na druhu. Pouzi obvykly postup pre limity racionalnych funkcii.
Mimochodom, odkial mas, ze vyraz, ktory v menovateli obsahuje
sa rovna nule? Napriklad vyraz
ma pre
hodnotu 4, co urcite nula nie je.
Takisto su zvlastne tvoje pokusy o delenie nekonecien ... delenie je operacia na mnozine dvojic realnych cisel (nie vsetkych) a nekonecno realne cislo nie je.
↑ papouch223:
Veď podobnú úlohu si už robila.
Vyjmi v čitateli aj menovateli 
↑ vlado_bb:
Aha, nyní mi to uz zase vychází.
Dekuji za radu.
Ja jsem si ze skoly odnesla, ze pokud je n ve jmenovateli na kolikatou chci, výraz se rovna 0. A ja jsem praveze zmatená, kdy mam vytýkat a kdy se ma cely výraz rovnat nule.
papouch223 napsal(a):
↑ vlado_bb:
Ja jsem si ze skoly odnesla, ze pokud je n ve jmenovateli na kolikatou chci, výraz se rovna 0
Nic take nie je pravda.
Aku literaturu pouzivas?
papouch223 napsal(a):
(pokud nekonečno děleno nekonečnem je jedna).

Tohle jsem ti psal dnes odpoledne zde ... nemůžeš dosadit nekonečno, protože ti vyjde neurčitý výraz. Je to výraz, který není definován, neumíme s ním pracovat, je to jako kdybys chtěla dělit nulou.
papouch223 napsal(a):
Mám postupovat podle poučky, že když je ve jmenovateli n na n- tou, celý výraz se rovná nule
Tu "poučku" jsi špatně pochopila, je důležité rozlišit, zda funkce ve jmenovateli "roste rychleji" než ta v čitateli, jako příklad bych uvedl tuto limitu:
Ve jmenovateli máš funkci, která roste podstatně rychleji, proto je limita rovna nule. Kdybys přehodila čitatele a jmenovatele, už by to nula nebyla.
↑ vlado_bb:
Kromě výkladu učitele se učim z učebnice Matematiky pro gymnázia - Posloupnosti a řady, nakladatelství Prometheus
Tak mi to ted bude snad jasnější. Omlouvám se, zdali me dotazy byly hloupé, ale nebylo mi to jasné.
↑ lamicka:
Stačí porovnať stupne mocniny.
V čitateli menšia mocnina vedie k 0, väčšia vedie k nekonečnu.
Roste rychleji je príliš nenázorná záležitosť.