Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoc s tímto příkladem.
Již několik hodin nad tím sedím a nejsem schopen se dostat dál než je zadaní.
Četl jsem plno prezentací atd.. Ale bohužel mě nic nenakoplo na správnou cestu k řešení.
Mohl by mi někdo pomoct?
Rozhodněte, zda prvek y ∈ V. Pokud y ∈ V, určete y se ^ souˇradnice prvku y v bázi
prostoru V.
otazka je v akych pojmech plaves :D ak to siaha do doby ked si mal 3 roky :D to by bolo asi vtipnejsie :D
vies co je linearna kombinacia vektorov ?
EDIT:
ak vies co je matica: tak kazdy tento polynom( z prostoru V) bude zodpovedat stlpcu tvojej matice. oddelis to ciarou a tam napises svoj vektor y..
takze budes mat maticu 5x5 kde kazdy riadok zodpoveda konkretnemu stupnu polynomu
nie.
pointa je v tom ze ich medzi sebou lubovolne scitavas(a samozrejme ich mozes nasobit ale to uz vypliva z toho ze ich scitavas)
lubovolne myslim tak, ze vezmes kludne p1+p1 to sa ale rovna 2p1(to je uplne v pohode)...
no a linearna kombinacia v tomto pripade je obecneho tvaru: a*p1+b*p2+c*p3+d*p4+e*p5 takze predtym ked si mal 2p1 v tejto linearnej kombinacii to bude predsavivat a=2,
navyse si dostal vektor y..a pytame sa teda, ze ci je vlastne linearnou kombinaciou tychto vektorov ergo riesime rovnicu
a*p1+b*p2+c*p3+d*p4+e*p5 = y
↑ DejvSnek:
ano to je ta spravna sustava ktoru riesis..
vies riesit matice ?
Aha, takže takto
a*(1,-1,2,0,0,1)T + b*(0,1,-1,2,-3,5)T + c*(2,0,4,1,1,0)T + d*(-1,2,-2,3,-1,3)T + e*(1,1,5,4,7,-4)T = y
Edit: Myslel jsem, že to ne je na tu matici.
Ano, umím řešit matice, mělo by to být pomocí GEM jestli se nemýlím.
Děkuji mockrát výsledek je y se stříškou = (5,-3,4,7)T
↑ DejvSnek:
vysledok ma byt vektor s 5 zlozkami(pokial ma matica riesenie)
ne bolo pre: "Tak lineární kombinace vektorů je, že násobím vektory reálnými čísly, tak abych z toho dostal jiný vektor. Je to tak?"
Ahoj ↑ Avokado:,
To neriesis maticu, ale system, co ta represantuje. A to napr. tak, ze pouzijes GEM. ....
Počítal jsem
( 1 0 2 -1 1 | 6 )
(-1 1 0 2 1 | 6 )
( 2 -1 4 -2 5 | 15 )
( 0 2 1 3 4 | 19 )
( 0 -3 1 -1 7 | 6 )
( 1 5 0 3 -4 | 11)
toto a vypadli mi 2 řádky, z toho jsem usoudil, že dim = 4 a tím pádem mi vyšel i výsledek jen se 4 složkami.
↑ DejvSnek:
potom by bolo ale dobre vyjadrit vzhladom na aku bazu su to suradnice y
Poznamka.
Napiste detaily.
Vsak aj na skuske treba cely postup.
Potom bude mozne povedat ci ide o prijatelne riesenie.