Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte :)
Mám nájsť bázu a dimenziu priestoru ortogonálneho k priestoru V.
Priestor V je určený takto:
1 0 1 0 1 0 /0
0 1 0 1 0 1 /0
2 2 2 2 2 2 /0
1 2 3 4 3 0 /0
Vedel by mi niekto pomôcť, prosím? Ďakujem. :)
Ahoj ↑ Janka o_O:,
Ako bolo presne dane zadanie tvojho cvicenia?
Napisat rozsirenu matici moze representovat jeden system linearnych rovnic... ale to nestaci pochopit aky problem mas riesit,
Ahoj, ↑ vanok: ,
Zadanie bolo:
a) Nech V =
je priestor prisluchajúci matici A. Nájdite bázu a dimenziu priestoru V.
1 0 1 0 1 0
A = 0 1 0 1 0 1
2 2 2 2 2 2
1 2 3 4 5 0
b) Nájdite bázu a dimenziu priestoru ortogonálneho k priestoru V a časti a).
Ahoj,
Vysvetli mi co presne znamena
( stlpce A???)
Tiez priestor prisluchacujici matici???
Lebo matica representuje Lin. zobrazenie z A do B...
Tie pojmy su z akych materialov?
↑ Janka o_O:,
Najdi presne definiciu.
Alebo posli tu PDF skrit. To ni je bezna definicia. Pokial neviem o co ide ako ti pomoct?
↑ vanok:
Nechce mi zobrať fotku skrípt, tak to prepíšem ručne:
Definícia: Ak
je matica nad poľom R, tak
označíme najmenší vektorový podpriestor v
obsahujúci riadky matice A, chápané ako prvky z
.
Teda
.
O
hovoríme ako o vektorovom podpriestore (v
) patriacom k matici A.
Tak tvoja odpoved je dobra... I ked v prvej costi si vytvkrila ortogonalnu bazu ( to vyzaduju od vas)
No vsak v ortogonalnom priestore tvoja baza nema prvy a druhy vektor ortogonalne medzi sebou...( ak to od vas nevyzaduju, tak to mas ok)...ale je ortogonalna s prvou.....
Poznamka.
Podla toho co si upresnila, nie je mi jasne, preco si napisala v prvkom prispevku rozsirenu maticu homogenneho systemu....
↑ vanok:
Takže stačilo doplniť vektory, aby sme získali bázu a to už automaticky bude ortogonálne k pôvodnej matici?
Veď keď doplním vektory na bázu, tak budem mať ešte len bázu, ktorú chcú v časti a). Či? A ako potom zistiť tú bázu pre časť príkladu b)?
Tie nuly v prvom príklade boli preklep, všimla som si to až teraz, prepáč. :(
Nie tie nove du vsetko orthogonalne z povodnou.
To som neoveril, ci prve tri vektory su skutocne v povodnom priestore.
Overit som iba, ze tie posledne tri tri du ortogonalne z tromi, ktore maju tvorit povovodnu bazu.
Aku metodu si pouzila?
↑ vanok:
jáj, lebo ja som doplnila tie prvé vektory na bázu, teda k tým trom som pridala ďalšie 3 tak, aby tých 6 tvorilo celý ten priestor V, teda boli bázou toho priestoru.
Urobila som to tak, že po eliminácii som si doplnila za voľné premenné kanonickú bázu.
↑ vanok:
aha, jasné ...tie tri sú bázou priestoru (teda dim V bude 3, lebo sú 3 voľné premenné)
a ak doplním v tým 3 vektorom tie moje ďalšie 3 vektory, vytvorím pristor, kt. je ortogonálny ..... a teda v ortogonálnej báze bude 6 vektorov (a keďže sme v 6-rozmernom priestore a máme 6 LN vektorov teda nie sú žiadne voľné premenné, tak dimenzia ortog. priestoru bude 0)
TAK?
Ano ↑ Janka o_O:, ale v tvojom pripade mas jeden vektor druhy z bazy v tom ortogonalnom priestore nie je ortogonalny z inymi z tej bazy. Ale ak ju z ortoganalizujes (Gram-Schmidt, napr.) tak ano.
No zda sa, ze si pochopila pojem dimenzie....to je pozitivne.
Stránky: 1