Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosím Vás. Jsem matematik antitalent a musím složit zk z Matiky. Nevím si rady a nemohu to nikde na netu dohledat.
Příkladem je středová hodnota funkce. Potřeboval bych, zda by mi někdo nevysvětlil polopaticky (jsem fakt tupý :-) ), jak vypočítat příklady.
Mám tady řešení (viz obrázek ze skript http://homen.vsb.cz/~kre40/esfmat2/kapi … la_2_2.pdf - díky autorovi):
Chápu dosazení do vzorce a de facto i integrace do prvního kroku. Nevím však už jak dále pokročit se závorkou s oběma indexi intervalu.
Děkuju za vysvětlení a schovívavost.
↑ Avokado:
Díky ale jak ted dostanu z toho prvního x (už jsem ho z jedničky integroval na x) zase 1?
Nebo jinak ja dostanu z x-x3/x to 1-1/3 ?
Díky
↑ LordLich:
Zdravím,
máš určenou primitivní funkci
. Při řešení určitého integrálu dosadíš nejprve horní mez x=1 a pak dolní mez x=-1 a oba výsledky od sebe odečteš. Vzhledem k tomu, že konstanta c se při takovém postupu vždy odečte, tak se u výpočtu určitého integrálu nezapisuje.
↑ LordLich:
Tak úplně polopaticky :-) : dosadíš za x jedna a dosadíš za x minus jedna do předpisu x-\frac{x^{3}}{3}![kopírovat do textarea $c=\frac{1}{2}\left[\left(1-\frac{1^{3}}{3}\right)-\left(-1-\frac{(-1)^{3}}{3}\right)\right]=\frac{1}{2}\left[\left(1-\frac{1}{3}\right)-\left(-1+\frac{1}{3}\right)\right]=\nl=\frac{1}{2}\left[\frac{2}{3}-\left(-\frac{2}{3}\right)\right]=$](/mathtex/d8/d86d3eef57128d0f1e29b0fc24a7b75d.gif)
:))) chápu, že jsem už assi trochu otravný, ale řekni mi, prosím tu teorii, jak dostanu z x jak před tak i ve zlomku naráz tu jedničku? Snažím se to pochopit, protože na písemce bude 100% jiný příklad, tak ať vím, co s tím mám pak dělat. Děkuju. Připomínám, že jsem člověk co měl matiku naposledy před 15ti lety a určitě jsme brali nekrát totálně jiné učivo, nebo jsem v hodině spal.. :D
řre]p536195|LordLich[/re]
Nevím, jestli dobže chápu tvůj problém.
Řešíš střední hodnotu funkce na intervalu
. Geometricky nahrazuješ obraze pod křivkou
v dané intervalu obdélníkem s jednou stranou od -1 do 1 a druhou stranou c tak, že oba obrazce mají stejný obsah.
Obsah pod parabolou můžeš spočítat pomocí integrálu. S využitím věty o střední hodnotě pak po integrování
dostaneš ![kopírovat do textarea $c=\frac{1}{2}\left[\left(x-\frac{x^{3}}{3}\right)\right]_{-1}^{1}$](/mathtex/85/85fda5d04bef2059408a7d64852d45a4.gif)
Meze -1 a 1 jsme získali ze zadaného intervalu
. Proto dosazujeme do
za x jedna a minus jedna a na závěr obě hodnoty odečteme. To je postup při řešení určitého integrálu.
řešené příklady na výpočet určitého integrálu
aha, čili to jen nahradím jedničkou, ne nijak vynásobím, zderivuju, či jiné kouzlo... Pokud bude interval například (0,pí/2) pak budu za jedno x dosazovat nulu (chápu dobře že pak bude celý výraz -tady napřáklad x i ten zlomek jenom nula?) a podruhé pak dosadím pí/2 (1,57 - mimochodem to se asi bude do zlomku dosazovat špatně...)
Hele děkuju. mám pocit, že se mi právě podařilo díky Vašich informací dopočítat svůj první příklad tohoto typu :D.
Schválně:
Máme-li funkci 3xna druhou + 1 dx a interval (0,4) výsledek mi vyšel 16. Můžete někdo prosím vyvrátit, potvrdit?
↑ LordLich:
Až na to, že 68/4=17 je výpočet správně :-). A interval by měl být uzavřený.
↑ LordLich:
ještě reaguji na příspěvek #9. Pokud je mez zadána jako iracionální číslo např.
, pak pracujeme s touto hodnotou, nepřevádíme na desetinné číslo, vždyť by tím vznikala chyba.
↑ LordLich:
Výsledek nemáš dobře. Chtělo by to zopakovat si úpravy výrazů.