Stránky: 1 2
↑ Swaa:
a) pozor!! Je-li ve zlomku v čitateli (jmenovateli) konečnou operací součet (rozdíl), krátit se nedá.
Vlevo je ale společný jmenovatel určen správně.

b) jmenovatele
rozlož na součin a uvidíš, že v tomto rozkladu se "skrývá" x i (x-1)
d) zkus vynásobit jmenovatele prvních dvou zlomků, co dostaneš?
↑ Swaa:
b) 6(x-2)(x-3)
c) hledáš nejnmenší násobek pro x, x-1 a x(1-x). Výsledek je x(x-1).
V tomto případě pak třetí zlomek rozšíříš (-1)
d) měl jsem na mysli, že spočítáš: 
Je vidět, že nejmen.spol.nás. bude (x-1)(2x-3)
A teď už mám toho čitatele/jmenovatele dobře?
Jen co nechápu, co mám dělat s tou pravou stranou? Zahrnul jsem jmenovatele, takže přehodit na levou stranu, vynásobit společný jmenovatel čitele na pravé straně ?
Pokuď bych mohl poprosit, udělejte mi začátek bčka, jestli mi to pak docvakne, když se na to budu koukat. Když to nedám ani pak, tak přestanu tady prudit a pokusím se na to přijít ještě z lehčích příkladů :d.
Dostaneš:

Vyjde:
Roznásobiť, zrátať druhé mocniny, zrátať ixy, čísla, dať všetko na 1 stranu...
Už mi to vyšlo, jen mi prosím řekni, co je to za vzoreček u toho 13(x-2)(x-3) a vznikne z toho 13(x
- 5x + 6) ?
u a mi vyšlo x
udělal jsem něco špatně? 
Nebo má vyjít, že x
= 16+x
+6x? Neměl bych to odmocnit x =
16+x
+6x
Teď nechápu, (x-2) zkrátím a ze společného jmenovatele mi zbejvá 2*(x+2), to vynásobím s čitatelem a dostanu 2*2*(x+2) ? Určitě máš pravdu, ale nevidím to v tom.
A co s tím x na třetí? Napsal jsem to správně, že bych měl napsat x = ten celý zbytek odmocnit ?
↑ Swaa:
Ve jmenovateli prvního zlomku je (2-x), ale ty násobíš jmenovatelem, který obsahuje (x-2). Oba výrazy jsou vzájemně opačné, po zkrácení je výsledek (-1).
Po správném roznásobení se odečte jak kubický člen (x^3), tak kvadratický člen (x^2)
Napsal jsem to špatně, nemyslím zrovna tenhle příklad ale pokuď bych v nějakém dostal (2+x) * (x+2), nebo bych násobil to samý, jen vzájemně opačný, tak mi zase zbude +1 nebo -1, podle znaménka?
Jinak už vážně musím znít jako idiot, ale pořád to nechápu, jak to mám odečíst? x
budu mít jen na jedné straně, co stím mám udělat?
misaH: díky, už to vidím.
Ok, tak nakonec mi vyšlo, že x = 8. Všechny výrazy se mi pokrátily, předtím jsem špatně roznásobil závorky.
Akorát pořád nechápu, pokuď mám v nějaké rovnici x;x
;x
tak co se stím dělá pak? Já si myslel, že to odmocním, aby mi zbylo jen x?
příklad A ) 
V zadaní máš napravo zle zátvorku.
Robíš to zle.
Má byť
, prečo si nenapísal pravú stranu?
Stránky: 1 2