Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Prosím o radu. Mám zadané uzly (body) a mám zjistit, které z polynomů jsou fundamentální polynomy pro tvorbu lagrangeova tvaru interpolačního polynomů, ale bez počítání. Umím je spočítat, ale nevím, jak je mám vybrat bez počítání. Děkuji.
Body: [-1;2] [0;3] [2;-1] [3;2] [-2;4]
Polynomy na výběr:
1/12(x^4 + x^3 - x^2 + 4x)
1/60(^4 + x^3 - 4x^2 + 4x)
1/40(2x^4 - x^3 + x^2 + x -2)
1/12(x^4 - 2x^3 - 7x^2 + 8x + 12)
Zdravím,
zkus se podívat např. na materiál v odkazu (str. 19), uvědomit si, jak od Tvých polynomů přejít k funkci ve vhodně zvoleném x ze zadaných bodů a jak potom bude vypadat "zkouška jmenovatele". Pomůže tak (pro odvození "pomůcky" buď materiál v odkazu nebo podrobněji váš)? Děkuji.
ahoj ↑ aoiffe:,
sice nevím přesně, co znamená "bez počítání", ale pokud to má být "bez počítání", tak to zelené určitě zahoď. - to je totiž výpočet. Aby nějaký polynom byl pro danou tabulku bázový, tak musí procházet právě jedním tabulkovým bodem, pro ostatní x-ové souřadnice musí vycházet nula. Třeba první polynom to určitě není, protože pro x=-1 mi vychází -5/12, což není ani 2, ani nula.
Úplně bez počítání to sice není, ale jinak mě nic nenapadá.
jelena: Děkuji za odpověď. Bohužel polynomy vůbec nebude čas počítat. Mám pouze zadanou tabulku a určit výsledky bez počítání polynomů.
Eratosthenes: Děkuji moc! Přesně to jsem potřebovala. Zadání bylo myšleno asi jen bez počítání polynomů. Ten výpočet jsem připojila, aby to pomohlo k odpovědi. Nedokázala jsem z něj odvodit, jak by se dalo přijít na výsledek, aniž bych polynomy počítala. Ještě jednou díky :-)
Stránky: 1