Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den, řeším příklad, který mi nejde vyřešit. zkoušela jsem všechna čísla na začátku logaritmu převést dovnitř, ale pak mi vycházejí velká čísla, ale když všechny převedu ven, tak nevím co s tím, protože substitucí to nejde a nemůžu použít žádné pravidlo pro sčítání a odčítání s logaritmy. Neví někdo co s tím? děkuji moc za pomoc. 
↑ matika096: Pri troche praxe to ide aj z hlavy, bez pocitania. Ak prax nemas, tak prave tie pravidla pre scitanie a odcitanie logaritmov ti pomozu. Doplnim, ze este sa vyuzije aj pravidlo pre nasobok logaritmu. Napis, pokial si sa dostala.
↑ matika096:
Zdravím,
zkus spíše upravit na součet a rozdíl logaritmů se stejným základy: ![kopírovat do textarea $ 2\log_{10}[(x-1)(x+1)]-2\log_{10}(x-1)+\frac{1}{2}\log_{10}(x+1)=\frac{5}{2}\log_{10}20$](/mathtex/b8/b8c4745cd927aaf946c7c8dc82dfa7c9.gif)
atd.
↑ matika096: Mozes vyuzit radu ↑ Al1:, ale aj tvoj postup je v poriadku, mozno ze je aj jednoduchsi. Pokracuj v nom tak, ze vyuzijes
.
vypočítaný příklad, nevyjde 19
http://www5a.wolframalpha.com/Calculate … f&s=60
to moje jsem si zadala do wolframu a právě mi to nevychází, x má být 19 a v tom mym je nějaky 8.něco .
↑ matika096: Z tvojej upravy a mojej rady mame
a odtial okamzite vidime (beruc do uvahy ze
)
ze
.
↑ matika096:
Pozor, do WA jsi chybně zadala
má být 
Edit: mnou navržená úprava vede ihned na
, není třeba zlomky krátit či pracovat s exponenty při násobení
. Nicméně všechny správně užité úpravy vedou k řešení.
↑ matika096:
Dobrý den.
V tom smylu, jako v ↑ matika096: (druhý řádek) ne.
Lze takto: