Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
prosím o pomoc skrz výpočet této rovnice. Myslela jsem, že jí celou vynásobím (x-4), ale nevyšlo mi to. Díky za pomoc.
Rovnice zde - 1/x+x/x-4=1
↑ simcaptrzlkv:
Zdravím,
v rovnici
je společný jmenovatel
,

Dobrý den,
moc Vám děkuji, ale špatně jste to pochopil, na začátku nemá být mínus, já jsem tím myslela pomlčku. Takže příklad je na začátku bez mínus. Prosím tedy ještě jednou o radu. Moc díky!
↑ simcaptrzlkv:
to minus nemá vliv na určení společného jmenovatele
za výše napsaných podmínek.

Ano, chápu to, mockrát Vám všem děkuji za pomoc! :) a jestli ještě můžu, tak Vás prosím o zkoušku? Bohužel mně nevychází, já se zlomky moc kamarádka nejsem :D. Děkuji moc!!!
↑ simcaptrzlkv:
Abysme mohli udělat zkoušku, musíš nám nejdřív napsat, kolik je
(prostě, co jsi vypočítala)
↑ simcaptrzlkv:
O důvod víc, aby ses se zlomky skamarádila. ;-) Jen to zkus pořádně, dá ti to víc, než když ti to tady někdo vypočítá.

Ano, já umím sestavit rovnici pro zkoušku, ale prostě mně to nevychází. Zkoušela jsem to snad půl hodiny a prostě mně ta levá strana nevyšla 1. Byla bych ráda za pomoc :) díky.
↑ simcaptrzlkv:
Napiš, prosím, jaké máš řešení rovnice:
, případně napiš svůj výpočet zkoušky. Nemáme co kontrolovat.

Rovnice mně vyšla 4/5 (to je správně, protože jsem si to kontrolovala podle výsledků, které máme k jednotlivým úlohám zezadu učebnice). Ale pak už si nevím rady s tou zkouškou, ta levá strana mně pořád vychází 20/12, ale má vyjít 1. Potřebuji to do zítra, tak doufám, že to ještě dnes vyřešíme. Díky.
↑ simcaptrzlkv:
Jakou hodnotu má první zlomek? Jaká je hodnota jmenovatele druhého zlomku? Jak se převede složený zlomek na zlomek jednoduchý?

Z prvního zlomku si udělám 4/5. Ve druhém zlomku si ve jmenovateli udělám ze čtyřky 4/1. 4/5 - 4/1 si převedu na stejné jmenovatele, což je -16/5. A 4/5/-16/5 z toho se mi stane -20/80 a v základním tvaru je to 1/4. A teď 4/5 - 1/4 to si dám na stejné jmenovatele, což je 11/20. Takhle jsem postupovala já, neúspěšně.
↑ simcaptrzlkv:
První zlomek má hodnotu
. Druhý zlomek máš spočítaný správně.

Mně to stále nevychází 1. První zlomek bude 20/4 a pak - 1/4? Jenže mně to stále nevychází těch 1. Prosím o radu.
↑ simcaptrzlkv:
Jak je možné, aby
. To přeci není pravda.

A jo, jsem fakt hloupá, teď už mi to je jasné! Zkouška mně tedy vyšla, takže Vám tímto mockrát děkuji za veškerou pomoc a čas, bez Vás bych se nikdy nedopočítala :). Mějte se fajn.
Stránky: 1