Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, probírám se maturitními příklady ve sbírce pana RNDr. Daga Hrubého a tak trochu si nevím rady s pár příklady, ale hlavně s důkazem sporem následujícího příkladu, protože jsme podobné věci nikdy neprobírali. Pomohli byste mi, prosím? Zadání je následující:
Dokažte sporem větu: 
Děkuji moc ;)
EDIT: Překlik ve výrazu
↑ vlkousI:
Zdravím,
důkaz implikace sporem vedeš tak, že budeš dokazovat negaci a během důkazu se dostaneš do sporu s nějakým předpokladem. Pak řekneš, že negace neplatí a platí původní výrok.
↑ Al1: No, to je mi celkem jasné, ale ani po prostudování asi 5 materiálů mi není jasné, jak přistupovat k tomuto konkrétnímu příkladu... Když provedu negaci výroku, vyjde mi
, ale nevím, jak k tomu mám dál přistupovat... Napadlo mě dosadit místo
, ale nejsem si jist, zda je to ekvivalentní úprava... protože vzhledem k tomu, že pak nedojdu ke sporu, tak předpokládám, že to tak udělat nelze.
↑ vlkousI:
Negaci máš dobře. Předpokládejme, že platí.
Vyjdi z toho, že n není dělitelné dvěma. Je tedy liché. Zapiš n jako liché číslo a urči n^2. K čemu dospěješ?
↑ vlkousI:
:-) materiál ke studiu, jestli jsi na něj už nenarazil.