Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohli byste mi prosím spíše objasnit a vysvětlit, proč se to počítá, jak se to počítá?
Jaká je hmotnostní koncentrace 2,01 M roztoku HNO3?
Výpočet:
c = 2,01 mol/l
M(HNO3)= 63,01 g/mol
c(m) = ?
c (HNO3) = cm(HNO3) / M (HNO3)
=> cm (HNO3) = c (HNO3) * M (HNO3) = 2,01 * 63,01 = 126 g/l.
Mohu dotaz tedy, proč se to počítá vzorečkem, který by mě v životě nenapadnul?
c = cm / M mi přijde dost zvláštní vzorec.
Děkuji
Zdravím,
není nutní pro přepočty koncentrací (a pro další případy zejména pro základní laboratorní výpočty) používat vzorce, ve kterých není Tobě jasné odvození.
c (HNO3) = cm(HNO3) / M (HNO3)
=> cm (HNO3) = c (HNO3) * M (HNO3) = 2,01 * 63,01 = 126 g/l.
ve vyznačeném zápisu není jasné, zda má být
, což by pomoci indexu značilo hmotnostní koncentraci, nebo c*m (násobek). Je lepší si tento přepočet odvodit z definice jednotlivých koncentrací. Úloha požaduje přepočet molární (látkové) koncentrace v jednotkách mol/l na hmotnostní koncentraci, která je udávána v jednotkách g/l.
Tedy si jen představ V (objem) roztoku c=2,01M HNO3 a vztah
a odvozuj vyjádření koncentrace v g/l (
). Podaří se? Děkuji.
Dobre, podme na to uplne trivialne. Mas litrovu PET flasu. Je v nej 2,01 zavazia a kazde z tychto zavazi ma hmotnost 63,01g. Kolko gramov/liter(flasu) v skutocnosti mas?
Chemicky zapisane: m = n * M
Jedine co po tebe chcu je, aby si vo vzorci pre koncentraciu nepouzil latkove mnozstvo ale hmotnost.
↑ DTBChemie:
děkuji, rozumím, že jste tak počítali (a také ohledně dolního indexu). Jde o to, že takové převodové vzorce nejsou zapamatovatelné, ale jsou snadno odvoditelné. Zkus, prosím, odvození (buď použitím definic a základních vzorců typu
a
atd., nebo tak, jak navrhuje kolega ↑ Kenniicek:).
↑ Kenniicek: děkuji, když se kolegy ujmeš.
Zdravím.