Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 02. 2017 10:59

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

Hmotnostní koncentrace

Dobrý den,
mohli byste mi prosím spíše objasnit a vysvětlit, proč se to počítá, jak se to počítá?

Jaká je hmotnostní koncentrace 2,01 M roztoku HNO3?

Výpočet:
c = 2,01 mol/l
M(HNO3)= 63,01 g/mol
c(m) = ?

c (HNO3) = cm(HNO3) / M (HNO3)
=> cm (HNO3) = c (HNO3) * M (HNO3) = 2,01 * 63,01 = 126 g/l.

Mohu dotaz tedy, proč se to počítá vzorečkem, který by mě v životě nenapadnul?
c = cm / M mi přijde dost zvláštní vzorec.

Děkuji

#2 12. 02. 2017 14:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Hmotnostní koncentrace

Zdravím,

není nutní pro přepočty koncentrací (a pro další případy zejména pro základní laboratorní výpočty) používat vzorce, ve kterých není Tobě jasné odvození.

c (HNO3) = cm(HNO3) / M (HNO3)
=> cm (HNO3) = c (HNO3) * M (HNO3) = 2,01 * 63,01 = 126 g/l.

ve vyznačeném zápisu není jasné, zda má být $c_m$, což by pomoci indexu značilo hmotnostní koncentraci, nebo c*m (násobek). Je lepší si tento přepočet odvodit z definice jednotlivých koncentrací. Úloha požaduje přepočet molární (látkové) koncentrace v jednotkách mol/l na hmotnostní koncentraci, která je udávána v jednotkách g/l.
Tedy si jen představ V (objem) roztoku c=2,01M HNO3 a vztah $c=n/V$ a odvozuj vyjádření koncentrace v g/l ($c_m=m_{latky}/V$). Podaří se? Děkuji.

#3 12. 02. 2017 22:44

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

↑ jelena:
Takto jak jsem to psal jsme to právě počítali. Jinak k dotazu cm jestli je c a index m nebo c*m, tak ta první možnost - jakože hmotnostní koncentrace c(m)

#4 12. 02. 2017 23:15

Kenniicek
Reputace:   13 

Dobre, podme na to uplne trivialne. Mas litrovu PET flasu. Je v nej 2,01 zavazia a kazde z tychto zavazi ma hmotnost 63,01g. Kolko gramov/liter(flasu) v skutocnosti mas?
Chemicky zapisane: m = n * M 
Jedine co po tebe chcu je, aby si vo vzorci pre koncentraciu nepouzil latkove mnozstvo ale hmotnost.

#5 12. 02. 2017 23:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ DTBChemie:

děkuji, rozumím, že jste tak počítali (a také ohledně dolního indexu). Jde o to, že takové převodové vzorce nejsou zapamatovatelné, ale jsou snadno odvoditelné. Zkus, prosím, odvození (buď použitím definic a základních vzorců typu $c=n/V$ a $n=m/M_r$ atd., nebo tak, jak navrhuje kolega ↑ Kenniicek:).

↑ Kenniicek: děkuji, když se kolegy ujmeš.

Zdravím.

Zápatí