Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o pomoc s následujícím příkladem. 
Hned první věc, mám dokázat, že množina M s operací násobení matic je pologrupa. Musí tedy platit asociativita a ta pro matice v Z funguje, takže i pro modulo. Nicméně chtěl bych to vše rozepsat. Dostanu tedy 27 možností a tady nevím (na přednášky nemohu chodit, jsem v práci). Vyberu si třeba tuto kombinaci. 
Mohl by mi prosím někdo ukázat, jak to bude fungovat, jak to tedy zapíši. Matou mě tam čísla 0,1,2 a nevím, od čeho se odpíchnout. Děkuji moc.
Násobenie matíc prvkov ľubovoľného poľa je asociatívne teda stačí ti ukázať že násobením nevyjdeš z M na to ani nepotrebuješ vedieť, že si v Z_2 stačí ti komutativita súčtu
Čiže vlastne ukazuješ že matica ktorá vznikne násobením "cyklických" matíc je "cyklická"
↑ jarrro:
Mám všechny matice ... a připravenou tabulku 27x27, kam budu doplňovat čísla ... je tu vlastnost násobení ... ale když budu násobit dvě matice 3x3, dostanu zase matici 3x3 ... tedy můžu se ještě zeptat, jak doplním tabulku, abych součinem dosáhl pouze jednoho čísla? 
Opravdu se omlouvám, že takto otravuji, opravdu v tom očividně plavu. Mockrát děkuji za předešlé rady.
↑ jarrro:
Měl bych ještě poslední, opravdu poslední dotaz. V tomto příkladě (podobný tomu, co počítám já, ale trvá to vypočíst 729 součinů ve wolframu). Idempotentní prvky jsou OK ... pokud na souřadnicích i x i dostanu prvek i, tak je prvek idempotentní.
Jak ale z tabulky zjistím cyklické podpologrupy pologrupy M? Definice mi říká, že:
Pologrupa G je cyklická, jestliže existuje prvek
tak, že
. G je generovaná prvkem a.
Ale jak to objevit v tabulce a hlavně proč to tak bude, to mi zatím uniká. 
↑ s-o-k-o-l:zložené zátvorky vymedzujú množinu napríklad ( úloha ↑ s-o-k-o-l:) 12*12=15
15*12=8
8*12=12
Teda z 12 vznikne 15, 8 a 12
↑ jarrro:
No ale to je jako hledat jehlu v kupce sena. To snad ani nejde určit všechny cyklické podgrupy ne ... na to musí být nějaký trik. Oni chtějí všechny ... tedy pro každý prvek existuje pouze jedna možná kombinace? Takto mi to přijde jako metoda hledej a tipuj.
Proč zrovna 15 12 a 8 ... prostě jen tak jsem si řekl, že by ty čísla byla dobrá?
↑ s-o-k-o-l:veď násobiaca tabuľka to predsa určuje nie? Proste každý prvok určuje jednu podgrupu a niektoré prvky môžu určovať rovnakú podgrupu.
Stránky: 1