Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.Máme DÚ z matematiky a já jaksi taksi nevím, jak na něj.Zadání zní: Pravidelný 8-boký jehlan- a=3cm;v=5,5cm;S=?;V=?.
Pokud by mi někdo mohl napsat přesný postup, byl bych Vám vážně vděčnej:).Možná je to jednoduchý, ale na matiku jsem fakt dřevo:)
obsah podstava- osmiuhelník lze rozdelit na 8 shodných trojúhelnínů ve kterých znáš všechny úhly a jednu stranu, a víš že jsou rovnoramenné, velikost uhlu u středu je pak stačí použít sinovou větu a vzorec pro obsah trojúhelníku
Díky moc za rychlou odpověď, ale nějak nechápu: 1.)K čemu jsou potřeba úhly Alfa, Beta a Gama a za 2.)Nějak nerozumim tomu vzorci obsahu...
nebo:
u jednoho z osmi shodných rovnoramenných trojúhelníků, které tvoří podstavu, znáš stranu a a proti ní ležící středový úhel ), výška trojúhelníku ti onen trojúhelník rozdělí na dva pravoúhlé, s úhlem a protější stranou , přilehlou stranou je neznámá výška (x) rovnoramenného trojúhelníku;
platí:
Stěnovou výšku vypočítáme pomocí Pythagorovy věty:
↑ spenat:
Vzorec obsahu:
U všech druhů jehlanů platí, že objem je velikost plochy podstavy krát jeho výška děleno třemi.
K výpočtu povrchu.
Vypočti si plochu podstavy (zde osmiúhelník). A k tomu přičti 8x plochu každé boční stěny (bude to rovnostranný trojúhelník o jedné straně "a" druhou si dopočítáš podle Pythagorovy věty).
Díky všem, vyřešeno a už to konečně chápu :-).A pokud jde o tu sinovu větu, tak Goniometrické fce už mám za sebou :-)