Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
Potřeboval bych prosím vyřešit jeden příklad:
Jaká je výška kůlu zaraženého do vodorovného dna nádrže, který je celý ponořený do vody o indexu lomu 1,33 je-li jeho délka stínu 0,3 m při výšce Slunce nad obzorem 60
Děkuji za pomoc.
Nejdřív začneš tím, že si spočítáš, pod jakým úhlem září Slunce pod vodou. Použijeme Snellův zákon:
je odchylka vstupujících paprsků od kolmice, tj.
.
je odchylka vystupujících paprsků od kolmice. Nás zajímá, do jaké míry budou odchýlené paprsky ve srovnání s vodorovnou hladinou - chceme si představit, že Slunce je zdánlivě právě tento úhel nad obzorem. Tento úhel si označíme třeba
a platí
.
je index lomu vzduchu,
.
je index lomu vody.
Po dosazení:
Z toho vypočítáš (EDIT: nebo jenom vyjádříš, ať se nekumulují zaokrouhlovací chyby :)) úhel
. Zbytek úlohy spočívá ve vizualizaci problému jakožto tyče osvětlené Sluncem v úhlu
nad obzorem.
Víš, jak dál?
Napiš sem svůj výpočet a jaký má vyjít výsledek. :)
Tak vyšlo mi že
potom jsem uvažoval ve smyslu, že potřebuji vypočítat odvěsnu v pravém trojúhelníku.
Takže jsem počítal že
kde je x je naše vzdálenost 0,3 m.
A výsledek už pak sedí :D udělal jsem asi někde numerickou chybu... Vyšlo to kolem 0,73m
Díky moc .)
Myslíš
:) (Na desetinná místa mi to vychází
, ale hlavně, že vyšel správný výsledek. :) )
Označím téma za vyřešené.