Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Stanovení chyby výpočtu Youngova modulu pružnosti (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 16. 04. 2017 10:52

Redcoat
Zelenáč
Škola: Mendelu AF
Pozice: Student
Reputace:   

Stanovení chyby výpočtu Youngova modulu pružnosti

Dobrý den,vypočítal jsem modul pružnosti ocelové tyče E=186 607,4059 MPa, délka tyče l=521,6+- 0,2 mm
šířka tyče a=23,51 +-0,02 mm a výška tyče b=6,382 +- 0,005 mm. Potřeboval bych poradit jak vypočítat chyby výpočtu modulu pružnosti podle tohoto vzorce:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 5A1zvu.png

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Redcoat)

#2 16. 04. 2017 14:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Stanovení chyby výpočtu Youngova modulu pružnosti

Zdravím,

měl bys mít vztah pro modul pružnosti (v odkazu je $\sigma$ pro označení napětí, ať se neplete se $\sigma$, které je u vás použito pro označení chyby měření). Ve vzorci se uvažuje lineární deformace, ovšem Ty jsi měřil všechny rozměry týče. Je v metodice k práci vzorec s využitím všech rozměrů?

Pro samotný výpočet chyby půjde o nalezení parciálních derivací funkce pro $E=F(a, b, c)$ (a, b, c jsou rozměry tyče), ale nejdřív musíme mít samotnou funkci zapsánou. Máš, prosím, metodiku práce v dosahu - odkaz nebo scan? Děkuji.

#3 16. 04. 2017 18:56

Redcoat
Zelenáč
Škola: Mendelu AF
Pozice: Student
Reputace:   

↑ jelena:

Už jsem trochu postoupil, pošlu s toutu odpovědí obrázek kde je vztah podle kterého jsem počítal E,věc kterou teď nevím je, jak z něj dostat jednotlivé parciální derivace.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … A1zvu2.png

#4 16. 04. 2017 22:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Redcoat:

parciální derivace bys dostal jako parciální derivace, tedy postupně derivuješ podle zvolené proměnné, ostatní považuješ za konstanty. Bohužel mi není jasné označení $\overline{\(\frac{F}{y}\)}$. Úplně nejjednodušší by mi přišlo vidět metodiku práce - máte k tomuto měření metodiku a je možné vidět? Děkuji.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Stanovení chyby výpočtu Youngova modulu pružnosti (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí