Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Prosím o radu. Nevím, jak se dá vytvořit uhlíkový zbytek v chemsketch.
Jelikož jsem to tehdy nevěděl a pořád mi na konci řetězce skákalo místo CH2, skákalo běžné CH3, tak jsem jednoduše dal, aby se nezobrazovaly ani uhlíky ani vodíky, a tak to vypadalo, jakoby by na konci byl zbytek.
Doktor mi ovšem řekl, že to není jednoznačné, že vazba zbytku je dlouhá a takto se nedá poznat, že se jedná o zbytek, že to je stále třeba hexan.
Jak tedy, prosím, udělat uhlíkový zbytek - v tomto případě pentyl, nikoliv hexan?
Na obrázku mám původní řezězec, jak jsem to vyřešil. Jednoduše jsem dal, aby se nezobrazovaly na levém konci uhlíky ani vodíky (CH3) a myslel jsem, že to projde. Jenže On nejspíš chce, aby vazba nalevo byla o něco kratší, tedy že se jedná opravdu o zbytek, případně to vyjádřit tak, aby tam nebylo CH3, ale CH2. Jak to udělat prosím? Děkuji
↑ DTBChemie:
Zdravím. Nakreslete si strukturu hexanu. Na levé liště pod výčtem atomů jsou dvě malé šipečky směřující dolů. Klikněte na ně a rozbalí se Vám tato nabídka:
Potom si rozbalte nabídku ikonky R a klikněte na možnost vyznačenou na obrázku:
A klikněte s ní na konec uhlovodíkového řetězce. Chcete-li, můžete si označit strukturu, na horní liště si najděte tools a tam hned na začátku structure properities. V záložce common pod show carbons zaškrtněte all a zobrazí se Vám všechny uhlíky i s vodíky (myšleno ve formě CH3, CH2, CH).
Asi tomu nerozumím, ale i přesto mi to neudělalo nic, než že mi to vymazalo na konci řetězce CH3 skupinu. SPíš jsem se ptal, jak na konec řetězce udělám to, aby tam bylo CH2- jakoby volná vazba, prostě zbytek - pentyl, hexyl atd.... např. CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-
Já Vám děkuji...
Možná bych měl ještě dotaz, a to takový. Když mám uhlíkový řetezec, třeba Hexan tedy. A dám zobrazit všechny uhlíky a vodíky, tak se mi těmi vodíky a uhlíky zkrátí chemické vazby v řetězci natolik, že jsou buď mnohdy velice krátké a někdy nejsou vidět vůbec.
Chci se zeptat, jak tedy ovlivňovat délku vazeb, aby veškeré prvky nezakryly nebo úplně aby nezmizela chemická vazba mezi CH3-CH2-CH2-CH3 ... Díky moc
↑ DTBChemie:
Označte si celou strukturu, najděte si opět structure properities. V záložce common najděte size calculator. Dá se tam nastavit délka vazeb (případně i velikost písma). Dejte si ale pozor, políčko auto nesmí být zaškrtnuté, jinak se Vám zmenší nebo naopak zvětší písmena.
Docela dobrý návod k ChemSketchi je tady.