Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2017 11:29

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

Jak vytvořit uhlíkový zbytek v chemsketch?

Dobrý den,
Prosím o radu. Nevím, jak se dá vytvořit uhlíkový zbytek v chemsketch.
Jelikož jsem to tehdy nevěděl a pořád mi na konci řetězce skákalo místo CH2, skákalo běžné CH3, tak jsem jednoduše dal, aby se nezobrazovaly ani uhlíky ani vodíky, a tak to vypadalo, jakoby by na konci byl zbytek.
Doktor mi ovšem řekl, že to není jednoznačné, že vazba zbytku je dlouhá a takto se nedá poznat, že se jedná o zbytek, že to je stále třeba hexan.

Jak tedy, prosím, udělat uhlíkový zbytek - v tomto případě pentyl, nikoliv hexan?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-04/53313_hexan%2Bnikoliv%2Bpentyl.gif

Na obrázku mám původní řezězec, jak jsem to vyřešil. Jednoduše jsem dal, aby se nezobrazovaly na levém konci uhlíky ani vodíky (CH3) a myslel jsem, že to projde. Jenže On nejspíš chce, aby vazba nalevo byla o něco kratší, tedy že se jedná opravdu o zbytek, případně to vyjádřit tak, aby tam nebylo CH3, ale CH2. Jak to udělat prosím? Děkuji

#2 22. 04. 2017 20:19 — Editoval Bedlasky (22. 04. 2017 20:22)

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Jak vytvořit uhlíkový zbytek v chemsketch?

↑ DTBChemie:

Zdravím. Nakreslete si strukturu hexanu. Na levé liště pod výčtem atomů jsou dvě malé šipečky směřující dolů. Klikněte na ně a rozbalí se Vám tato nabídka:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-04/85050_CHS1.png

Potom si rozbalte nabídku ikonky R a klikněte na možnost vyznačenou na obrázku:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-04/85102_CHS2.png

A klikněte s ní na konec uhlovodíkového řetězce. Chcete-li, můžete si označit strukturu, na horní liště si najděte tools a tam hned na začátku structure properities. V záložce common pod show carbons zaškrtněte all a zobrazí se Vám všechny uhlíky i s vodíky (myšleno ve formě CH3, CH2, CH).

#3 22. 04. 2017 23:08

DTBChemie
Reputace:   

Asi tomu nerozumím, ale i přesto mi to neudělalo nic, než že mi to vymazalo na konci řetězce CH3 skupinu. SPíš jsem se ptal, jak na konec řetězce udělám to, aby tam bylo CH2- jakoby volná vazba, prostě zbytek - pentyl, hexyl atd.... např. CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-

#4 22. 04. 2017 23:11

DTBChemie
Reputace:   

Jo už asi rozumím... Děkuji moc a omlouvám se ;)

#5 23. 04. 2017 14:51

DTBChemie
Reputace:   

Já Vám děkuji...
Možná bych měl ještě dotaz, a to takový. Když mám uhlíkový řetezec, třeba Hexan tedy. A dám zobrazit všechny uhlíky a vodíky, tak se mi těmi vodíky a uhlíky zkrátí chemické vazby v řetězci natolik, že jsou buď mnohdy velice krátké a někdy nejsou vidět vůbec.

Chci se zeptat, jak tedy ovlivňovat délku vazeb, aby veškeré prvky nezakryly nebo úplně aby nezmizela chemická vazba mezi CH3-CH2-CH2-CH3 ... Díky moc

#6 23. 04. 2017 18:32 — Editoval Bedlasky (23. 04. 2017 18:35)

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

↑ DTBChemie:

Označte si celou strukturu, najděte si opět structure properities. V záložce common najděte size calculator. Dá se tam nastavit délka vazeb (případně i velikost písma). Dejte si ale pozor, políčko auto nesmí být zaškrtnuté, jinak se Vám zmenší nebo naopak zvětší písmena.

Docela dobrý návod k ChemSketchi je tady.

Zápatí