Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím poraďte mi s touto slovní úlohou:
Kornout na zmrzlinu ve tvaru kužele má průměr okraje 5cm a výšku 76mm. Vypočti objem jedné porce zmrzliny, je-li její objem nad kornoutem stejný jako objem v kornoutu. Kolik porcí zmrzliny obsahuje plný mrazící stroj o objemu 15litrů?
(porci zmrzliny zaokrouhli na desetiny litru).
Potřebovala bych přesný postup. Děkuji
↑ tajemnaholka:
Zdravim,
a v čem je konkrétní problém? Vzorec pro objem kužele je , kde S je obsah podstavy a v výška kužele. Obojí znáš ze zadání.
jo obojím znám ale nevím jak mám vypočítat objem jedné porce zmrzliny a pak kolik porcí zmrzliny obsahuje ten mrazící stroj. Potřebovala bych i výsledky abych si to mohla zkontrolovat.
Je řečeno, že objem nad kornoutem je stejný, jako objem v něm. To znamená, že jedna zmrzlina bude mít objem 2x objem kornoutu.
Takže už známe objem kournoutu, teď tedy zmrzliny celkově:
Plnící stroj zmrzliny obsahuje 15l, jedna zmrzlina má objem 0,02dm^3:
Stroj vyrobí na jedno naplnění 150 ks zmrzliny.
a nešel by vzorec místo průměru tam dat poloměr?
↑ tajemnaholka:
Mně taky, máš pravdu, já jsem spletl vzorec pro obsah kruhu, počkej opravim to nahoře.
↑ tajemnaholka:
máš to dobře, joker zapomněl ve vzorečku umocnit průměr na druhou :)
↑ tajemnaholka:
Měj se hezky a omlouvám se ti za "zmatení", aspoň už mám poučení pro příště: Už nikdy počítat v latexu a zároveň večeřet pizzu. Mozek je omámen lahodnou chutí a chybička se pak mnohem snáze vloudí :-)
ještě jsem se chtěla zeptat ten objem nemám zaokrouhlovat na desítky, když to po mě chtěli?