Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím poraďte mi někdo s touhle slovní úlohou.
Ve dvou nádržích je voda. Jestliže přelijeme 30% vody z první nádrže do druhé, bude v obou nádržích stejně. Nebo můžeme přelít z druhé nádrže do první 4 hl a potom bude v první třikrát více než v druhé. Kolik bylo původně v každé nádrži?
↑ Maajaa.13:
Označme:
x - počet hl v první nádobě
y - počet hl ve druhé nádobě
Pak lze sestavit 2 rovnice:
1)
2)
Toto už dopočítáš.
Ahoj potřebovala bych poradit s výpočtem této slovní úlohy: Urči hmotnost skleněné kuličky, která má průměr 2,2cm. Je vyrobena ze skla a její hustota je 2400kg.m-3. Potřebovala bych postup a výsledek. Dneska bych to potřebovala. Předem moc děkuji. PA
Urči hmotnost skleněné kuličky, která má průměr 2,2cm. Je vyrobena ze skla a její hustota je 2400kg.m-3. potřebuji výsledek. Jinak děkuji za vzorečky. PA
tak teda neviem, objem som určite vypočítal správne, počítal som z polomeru, nie z priemeru takže o nejaké tie desatinky bude objem iný, ale možno som sa prepočítal pri premene jednotiek tak ak to mám zle tak sa ospravedlňujem...
EDIT: myslím že tých 12 a 13,38 gramu vzniklo rozličnými vzorcami 4 pí r^2/3 a pí d^3/6, myslím že správne by mohli byť oboje, len presnejší je ten 13,38 ;)
↑ Redvo:
Právě objem jsi vypočítal špatně:
Ty jsi pro objem koule použil toto: ale má být toto:
, znamená to, že pokud svůj výsledek objemu vynásobíš číslem 1,1, až potom bude objem správný.
PS: Navíc u takových příkladů je lépe počítat to v cm, tzn. převést hustotu na g/cm^3
(vyhneš se tak zaokrouhlovacím rozdílům, lépe řečeno nenarazíš na technické možnosti použité kalkulačky)
Dále také závisí na tom jaké číslo jsi použil při výpočtu (já používám:
což je 8 míst "standartní" kalkulačky)
aha, moja fatálna chyba, nejak mi zašibalo neviem prečo som počítal s a nie s
..inak
poznám na 10 desatinných miest ale počítam len s prvými dvoma pri takýchto príkladoch..tak sa ospravedlňujem a ďakujem za opravu, fakt neviem kde som zobral to
Prosím poraďte mi s touto slovní úlohou:
Kornout na zmrzlinu ve tvaru kužele má průměr okraje 5cm a výšku 76mm. Vypočti objem jedné porce zmrzliny, je-li její objem nad kornoutem stejný jako objem v kornoutu. Kolik porcí zmrzliny obsahuje plný mrazící stroj o objemu 15litrů?
(porci zmrzliny zaokrouhli na desetiny litru).
Potřebovala bych přesný postup. Děkuji
Prosím poraďte mi s touto slovní úlohou:
Kornout na zmrzlinu ve tvaru kužele má průměr okraje 5cm a výšku 76mm. Vypočti objem jedné porce zmrzliny, je-li její objem nad kornoutem stejný jako objem v kornoutu. Kolik porcí zmrzliny obsahuje plný mrazící stroj o objemu 15litrů?
(porci zmrzliny zaokrouhli na desetiny litru).
Potřebovala bych přesný postup. Děkuji
↑ tajemnaholka:
Objem kužele: kde r je poloměr a v je výška
Protože má být objem v litrech pak zadané rozměry převedeme na decimetry.
Je známo, že 1 dm^3 = 1 litr.
Tedy: průměr kornoutu je 5 cm to znamená, že poloměr je 0,25 dm.
výška kornoutu je 76 mm = 0,76 dm.
Objem 1 zmrzliny je dle zadání dvojnásobkem objemu kornoutu. Můžeme tedy psát:
Porce 1 zmrzliny je přibližně 0,1 litru.
Druhá část
Do mrazícího strojku o objemu 15 l se vejde:
Do strojku se vejde 150 porcí zmrzliny.