Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
učím se otázk komplexní čísla a docela to šlo, až jsem se zasekl u rovnice a trochu mě to zaskočilo, protože i složitější příklady šly docela v pohodě.
Takže se chci zeptat, jaký je na tenhle typ rovnice postup, s počítáním x1,2 jsem selhal s různými rozklady na reálné a imaginární části taky.
Díky aspoň za popostrčení, pak už se nějak chytnu
A kořeny mají být -1 a 1-2i .
Stejně mi vrtá hlavou, proč nemůžu rovnici spočítat "normálně, pomocí vzorce pro výpočet kořenů:
Vysvělí mí prosím někdo proč to není matematicky možné? Protože mě absolutně nic nenapadá. Nebo to je možné a ten výsledek je ještě nějak upravitelný?
Díky
Adam
Je to možné, ale musíš odmocnit komplexní číslo:
Měj Ty víš, že po odmocnění ti vnikne další komplexní číslo:
, takže umocníš a počítáš dál - porovnáš reálné a imaginární složky a vyjde ti odmocnina z komplexního čísla. Pak dosadíš do vzorce pro výpočet kořenů kvadratické rovnice a měl by ti vyjít stejný výsledek.
↑ svatý halogan:
Aha, díky moc, to mě nenapadlo :-) Jdu to zkusit, u složitějších příkladů se tomu stejně nevyhnu.
Stránky: 1