Zdravím,
uvažuješ pouze vzorec
(V -objem nádoby, S_p je obsah podstavy (obsah pravidelného mnohoúhelníku v podstavě), h je výška nádoby) a je třeba dohledat/odvodit vzorec pro obsah podstavy, pokud je zadán poloměr kružnice opsané podstavě (pravidelnému mnohoúhelníku) - pro začátek zakreslit kružnici a uvnitř čtverec. Postup zápisu do EXCEL je uveden v zadání.
V kterém konkrétním kroku je problém? Děkuji.
↑ jelena:
Zdravím,
ďakujem za odpoveď, nevedel som ako to vypočítať pomocou kosínusovej vety, a ako ďalej postupovat aby som vypočítal výšky keď je zadaný objem a polomer len opísanej kružnice. V Exceli to nahodiť už nebude problém.
↑ Mishinko:
také děkuji. Kosinová věta se mi nezdá moc pohodlná na výpočet (je přímo požadováno, že musí být právě kosinová? Může být také, ale je to více kroků výpočtů). Spíše se hodí vzorec pro výpočet obsahu trojúhelníku "pomocí vnitřního úhlu"
(pro rovnoramenný trojúhelník tvořený poloměry opsané kružnice). To jsou 3 kroky výpočtu: dle zadaného mnohoúhelníku se určí úhel při vrcholu rovnoramenného trojúhelníku, vypočte se obsah jednoho trojúhelníku, vypočte se obsah podstavy.
To už bys měl zvládnout. Pokud trváš na kosinové větě (ze které budeš určovat základnu rovnoramenného trojúhelníku), doplň, prosím, všechny kroky výpočtu obsahu mnohoúhelníku v podstavě obdobným způsobem, jak mám výš a bude to hotovo.
V Exceli to nahodiť už nebude problém.
jsem stejného názoru, přeji zdary.