Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑↑ akdar:,
Vyborne. Dobre pokracovanie.
Pockam trochu.
Potom zacneme tu druhu cast.
Ahoj akdar,
Co sa tyka vzorca z , tak vyuzi ze plocha (ABC )=plocha (ABD)+plocha (ADC). A tiez pouzi klasicke vzozce ako atd.
Dobry vecer ↑ akdar:,
Dobre si to upravila.
Ak ta este nieco zaujima o osach, tak to napis.
Ahoj ↑ akdar:,
Dobre dnes budeme pokracovat ( Ak budem mat internet...)
Ako som slubil v #24 tu teraz definujem
pojem dvojpomeru
4roch bodov A, B, C, D tej istej priamky, je tento vyraz
(Kde je algebricka dlzka ...)
Pomocou suradnic sa to da napisat takto
.
Oznacime ho .
Poznamka a cvicenie.
Cize 4 body A, B, C, D tvoria 24 dvojpomerov ak ich poprehadzujeme, napr. .
Vyjadrite ich ak viete, ze .
↑ akdar:
Dakujem
Bol tam preklep (opravil som)
Ak nepouzijes poschodovy zlomok tak pis
inac zapis nema zmysel
Latex.... pouzi \frac
Vo vypoctoch vzdy treba respektovat poradie.
Je len 6 moznych hodnot
p, 1-p, 1-1/p, 1/p, 1/(1-p), 1/(1-1/p)
Dakujem
Bol tam preklep (opravil som)
Ak nepouzijes poschodovy zlomok tak pis
inac zapis nema zmysel
Latex.... pouzi \frac {X}{Y}, kde X,Y su formy \frac {}{}.
Vo vypoctoch vzdy treba respektovat poradie. ( az na zatvorky mas to dobre)
Je len 6 moznych hodnot
p, 1-p, 1-1/p, 1/p, 1/(1-p), 1/(1-1/p)
Co si myslis?
Mam hned pridat nejake zakladne vlasnosti dvojpomerov, alebo mam ist rychlejsie a pisat len o tom vo nam bude uzitocne vo vysetreni vlasnosti Apollonius-ovej kruznice.
Dobre ↑ akdar:,
tak ukazeme najprv dve vlasnosti.
prva vlasnost
Je mozne najst dve usecky ktorych pomer je (ABCD)
druha vlasnost
Ak su dane 3 body A,B,C na jednej priamke, tak je mozne najst na nej bod D, taky, (ABCD)=r
Tvoj navrh riesenia je dobry....
No stredoskolakom sa ukazalo, konstrukcne riesenie daneho pomeru, ci daneho bodu.
Prva vlasnost :
Nech A,B, C, D 4 body ( jednej priamky) a (ABCD) dvojpomer chceme representovat ako pomer dvoch useciek.
Konstrukcia.( obrazok nacrtnut )
Cez dva body A,B narysujme dve rovnobezky a, b.
Na priamke a zoberme jeden bod O a spojme ho z D a aj z C.
Nech priesecik OC a b je bod N
A priesecik OD a priamky b je bod M.
Vdaka podobnosti vhodnych trojuholnikov mame :
Napiste podrobnosti dokazu.
↑ akdar:,
Ano presne tak ako si to pouzila, sa mohla pouzit podobnost trojuholnikov CAO a CBN, ako aj DAO a DBM.( poznamka :v dokaze treba pouzit atd aby pouzite useky boli spravne orientovane)
Druha vlasnost.
Dokaz.
Akoze by A, B, C su dane na jednej priamke d a chceme konstruhovat bod tak aby (ABCD)=r;
vedme cez A a C dvojicu rovnobeziek a na narysujme repesentant jednotky ako podla vybranej dlzky a z pociatkom v bode , podla znamienka narysujme na tejto priamke aj representant ako ( merany v jednodkou ) z pociatkom v a tak isto orientovany ako ak je kladne a opacne orentovany ak je negativne.
Priamka JB pretne v bode O,
a priamka OK pretne priamku d v bode D. ( co je zarucene vdaka prvej vlasnosti )
Poznamka. Je dobre si nacrtnut popisanu situaciu.
V dokazoch sme predpokladali, ze dane body su rozne od seba, situaciu, ze by boli aj niektore z nich totozne nechame citatelom. ( vtedy )
Tak pokracujme.
Teraz definujme zväzok polopriamok : to je mnozina polopriamok ktore maju ten isty pociatok,
( poeticky kazdu z polopriamok zväzku volajme luc zväzku).
Tiez definujme dvojpomer zväzku 4roch lucov, ako dvojpomer 4roch bodov urcenych zväzkom na lubovolnej priamke ( transversale, priecke) ktoru pretina.
Posledna definicia je platna lebo mame
Teoremu 1.
Dvojpomer bodov prieseku jedneho zväzku 4roch polopriamok (zo spolocnym pociatkom) =lucov s lubovolnou priamkou je nezavisly od jej polohy.
Nacrtnut situaciu je uzitocne.
(Nostalgicka poznamka: Ze geometria co sa ucila pred 50timi rokmy na strednych skolach je celkom zabavna....)
Cakam na dokaz.
Ahoj ↑ vanok:
tak jsem si to nakreslila, ale špatně, protože pokud ty příčné přímky nebudou rovnoběžné, tak ten dvojpoměr nebude stejný :-( Schválně jsem to i přepočítala numericky. Můžeš mi, prosím najít chybu.
↑ vanok:
děkuji za upozornění na označení - vůbec mi ta orientace nedošla, měla jsem to na více papírech, tak aby se mi to dobře porovnávalo a hledalo, brala jsem to abecedně :-) (protože mě zajímá vzdálenost bodů a tak mi to vůbec nepřišlo důležité)
Důkaz 2 si narýsuji zítra :-)
A ano, tahle geometrie je moc hezká :-)
↑ akdar:,
Dvojpomer je rovnaky (OPQR)=(IJKL). (Pretoze si v tom istom zväzku)
Over miery z tvojho obrazku.