Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Cynyc: Ano, zastavam rovnaky nazor. Rovnost a nerovnost su relacie medzi prvkami toho isteho typu, teda rovnat alebo nerovnat sa moze cislo cislu, mnozina mnozine a podobne. Podla mna je napriklad zapis nie nespravny, ale nezmyselny.
↑ vlado_bb:
Co to znamená "prvek stejného typu"? Zápis je pravdivý výrok, protože i jsou množiny a ty množiny se nerovnají...
↑ Cynyc:
Ahoj, možná by se měl vyjádřit nějaký logik, myslím, že ve formální logice je znak jen zkratkou za negaci .
A pokud zavedeme "pravidlo", že vše je množina, pak má smysl porovnávat libovolné prvky...
Otázka je, co to ve formální logice zanmená, že nějaký výraz "nemá smysl". Např. "5/0" je syntaktický zápis nějakého výrazu, ale neodpovídá žádnému prvku v žádném modelu...
↑ check_drummer:
:-)
No, nevím. Všechno množina asi být nemůže. Například p => q je výrok a zápisy typu (p')' = p by se obhajovaly asi težko...
↑ Eratosthenes:
Dalo by to vyřešit tak, že sestrojíme třídy ekvivalence a do každé třídy umístíme ty "řetězce", které se rovnají (čistě formálně), takže p a (p')' budou ve stejné třídě. Musíme nejdřív zavést vhodný jazyk, tj. zde jazyk logiky obsahující symboly pro implikaci, ekvivalenci, apod.
Diskuse ujela malinko jinam, takže konkrétně: mám-li předpoklad , znamená to podle Vás, že existuje a nerovná se nule, nebo nemusí ani existovat? Pokud je úplnou negací , je možné obojí, pokud je to relace a předpokládá smysluplnost obou stran, pak jen to první.
↑ Cynyc:
Ahoj, myslím, že se myslí, že musí existovat (nebo tak to často v textech bývá). Ale stejně je asi dobré to explicitně uvést.
Tiež sa prikláňam ku tomu, že vo výraze by a aj b mali mať "zmysel" to ale podľa mňa nemusí znamenať že by mali existovať. Preto pre mňa je napríklad tvrdenie
v reálnej analýze nezmyselné, ale tvrdenie je OK.
Myslím, že ty prvky musí existovat - jinak by neplatila taková tvrzení jako , apod.
↑ check_drummer:
To tvrzení ale neplatí: Vezmi a=2+i; b=1+2i a máš po něm...
↑ Eratosthenes:
beru to tak, že jsme v R, funkce z R do R a limity,integrály nad tím, šlo by to definovat induktivně.
Kdybychom byli v C, tak by to šlo změnit na
↑ check_drummer:
jenomže se bavíme o tom, zda při musí a,b existovat. Jestli to bereš tak, jak říkáš, pak by tvoje tvrzení začínají , což znamená, že a;b, o kterých tvrdíš , existují. Takže tvoje argumenty jsou podle mě mimo.
Ani a ani b neexistuje, a přesto je to pravda.
PS: A aby té legrace nebylo málo, toto
je pravda taky :-)
↑ Eratosthenes:
Tak jinak - pokud a,b neexistují a jde o totožné objekty (např. stejnou limitu), tak budeš psát ? :-)
↑ check_drummer:
jsem čínský bůh srandy
Všechny tři výroky jsou pravdivé. Je-li totiž výrok A nepravdivý, je A => B vždycky pravdivé, a to zcela bez ohledu na pravdivost či nepravdivost výroku B. Najdeš to na třetí straně každé učebnice elementární logiky.
↑ Eratosthenes:
Uniká mi souvislost s tím, co je předmětem tohoto vlákna.
↑ check_drummer:
V tomto vlákně řešíme otázku, zda zápis znamená, že a; b musejí existovat. Příspěvkem ↑ Eratosthenes: odpovídám, že ne.
↑ Eratosthenes: Nemam na mysli existanciu limity ale korektnost zapisu, lebo z predchadzajuceho vyplyva, ze napriklad zapis z hladiska niektorych diskutujich nie je v poriadku.
↑ vlado_bb:
Ono z hledisla některých diskutujících je (bohužel) špatně například i řešení následujícího příkladu:
Určete limitu
Řešení
=> limita neexistuje
V řešení totiž kladu rovnítko mezi neexistující čísla. Poradí mi odpůrci, jak jinak mám to řešení napsat?
Poznamka,
Na taketo diskuzie treba urcit ramec v akom chcete pracovat.
Uzitocne ( ale nie kompletne ) citanie moze byt
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Law_of_identity
Alebo aj
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Principe_d%27identité .
Inac asi kazdy bude o niecom inom hovorit! A vtedy je dialog nemozny.
↑ vanok:
no, já nevím. Toto fórum je matematické a středověké filozofy bych do toho netahal. Jinak z toho tady taky může být diskuse na téma kolik andělů se vejde na špičku jehly...
Ahoj ↑ Eratosthenes:,
Tak sa mozes limitovat na formalnu logiku... ale pripadne, len na formalnu logiku propozicii.
Ale robit polo-filozoficke uvahy bez upresnenia pouzitych pojmov nemoze dat nic plodne.
Co sa tyka limit, ako tu ↑ Eratosthenes: formalne by bolo treba pokial existencia nejakej limity nie je dokazana, napisat, pred pouzitim rovnosti ak limita existuje, tak mame ....
No nebudem zbytocne polemizovat. V tejto diskuzii neplanujem pokracovat ... nemam na to cas.
↑ Eratosthenes:
Nepochopil jsem tu úvahu: Ty jsi dokázal, že . To je jasné.
Ale jak to souvisí s tím, že pro neexistující a,b může platit ?