Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Elisa:
Skalární součin funkcí f,g v prostoru je standardně definován jako
Takže norma je...
↑ Elisa:,
Ahoj, odpoved zavisi podla toho ako ja dedinovana norma v tvojom priestore.
ahoj ↑ Elisa:,
háček je v tom, že skalární součin v prostoru se nejčastěji definuje tak, jak jsem uvedl, ale skalárním součinem zde může být libovolný nenulový násobek toho integrálu a různé skalární součiny samozřejmě indukují různé normy. Podle tvého příkladu je skalární součin a tudíž i norma poloviční. Vznesl bych dotaz na vyučujícího...
↑ Elisa:
ano, dobře. Ty výsledky budou nejspíš špatně. Alespoň já jsem se toho druhého nedopočítal ani s tou polovinou, ani bez ní:-)
↑ Al1:
No jo - normovat to délkou intervalu mě napadlo taky, ale i tak je výsledek špatně.
↑ Eratosthenes:
Myslím, že je to chybně zapsáno. je patrně myšleno jako
, protože
Edit: výsledek uvedený v materiálu je chybný, jak zdůvodnil ↑ Eratosthenes:.
↑ Al1:
Obávám se, že nejde jenom o zápis.
Je-li
pak norma je
V našem případě tedy
Převrácenou hodnotu délky intervalu autoři zřejmě chybně vystěhovali před odmocninu i v ostatních případech.
↑ Eratosthenes:
Máš pravdu, výsledek by se vztahoval pouze ke skalárnímu součinu.
Edit: nevím, co jsem dělal, ale výsledek se nevztahuje v daném tématu vůbec k ničemu.
↑ Eratosthenes:
tolik mých chyb, asi erupce na Slunci...
↑ Elisa:
ber, prosím, v potaz jen můj příspěvěk #8 jako zdroj příkladu, byl jsem ve výpočtech mimo :-)
↑ Al1:
>> tolik mých chyb, asi erupce na Slunci...
V klidu - já jich někdy spáchám daleko víc...