Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, chci se zeptat na řešení tohoto příkladu:
Kolik je součet všech řešení této rovnice?
↑ ondrejjjjj:
A ty čo myslíš?
(Mimochodom, ak nie je určený interval na ktorom sa rieši, tých tiešení je nekonečne veľa.)
Na riešenie sa dá využiť graf kosínusu alebo jednotková kružnica alebo trebárs Wolfram alpha...
↑ ondrejjjjj:
Kosínus je sudá funkce. Takže vždy, když je nějaké
řešením této rovnice, je řešením i
.
A z toho už určitě domyslíš odpověď.
↑ zdenek1: To sotva. Nechcem ondrejjjja nijako podcenovat, ale stredoskolaci nemaju obvykle s nekonecnymi radmi tohoto typu vela skusenosti.

Omlouvám se, na interval jsem zapomněl :D
Interval je 
Já počítal
a postupně jsem dosazoval. Vyšlo mi to jen pro
.
↑ ondrejjjjj: Pozor, nieco ti unika. Nakresli si jednotkovu kruznicu a na nej si vsimni pre ktore
je
.
A mimochodom ... to s ulohou nijako nesuvisi, skor s poznamkami ktore sme napisali misaH a ja - co je podla teba sucet
, teda takto dalej az do nekonecna?

Mě se podobný příklad objevil dneska na přijímačkách. Nepamatuju si úplně přesné znění ale mysleli tím součet všech
která vyjdou. Možnosti byli 
↑ ondrejjjjj: Asi si chcel napisat "vsetkych
, ktore vyjdu". Pretoze
je iba jedno (a to riesenim rovnice nie je).
↑ ondrejjjjj:
Takže teda:
I. kvadrant 
Ii. kvadrant ...
Iii. kvadrant....
IV. kvadrant ...
Súčet: ...
↑ ondrejjjjj:
No tak učiť sa, učiť sa, učiť sa...
Ale keď ten zadávateľ nedokáže tie korene nájsť - o kvadrantoch v živote nepočul...
↑ ondrejjjjj:
Zdravím,
kolega ↑ Cheop: ti v příspěvku #14 ukázal grafické řešení (na grafu body A, B, C, D). Urči x-ové souřadnice těchto bodů, a to je řešení tvé rovnice v daném intervalu. Pak ta řešení sečti. Sčítáš 4 kladné hodnoty. Výsledek nemůže být nula.
↑ ondrejjjjj:
Veď si prezri zošity, učebnice, google,...
Sústreď sa na riešenie goniometrických rovníc.
Hľadáš uhol, ktorého kosínus je buď 1/2 (do 360° sú dva) alebo -1/2 (tiež sú v tom intervale dva).
Pozri si pozorne obrázok od Cheopa. Tam ich všetky vidno.

Takže
? Možnost e) bylo jiné řešení ještě.