Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevedel by si nekdo prosim rady s timto prikladem: V rovine : x+ y - z + 1=0 urcete bod M tak, aby jeho vzdalenost od primky p ={[ 2+t; 3; t], t je z R} byla 6 a soucasne vzdalenost M od souradnicove roviny dane osami x, y byla 4. Dekuju.
Poznáš vzorec na vzdialenosť bodu od priamky. Máš dané 2 priamky a vzdialenosti bodu od nich. To znamená 2 rovnice. Stačí tak na nakopnutie?
// EDIT: Nie dve priamky, ale priamka a rovina. Viď nižšie
↑ misaH:
sakra, druhé je rovina, zle som prečítal zadanie, ospravedlňujem sa.
V každom prípade ak príkladu chápem správne tak to na veci až tak veľa nemení, v postupe sa objaví vzorec vzdialenosti od priamky a vzorec vzdialenosti od roviny , na konci sa urobí prienik s rovinou
↑ iii77:
Tak ono je celkom náročné si takéto veci predstatovať v hlave, hlavne ak máš dané priamky ktoré nie sú rovnobežné s osami. Ak si to však chceš silou-mocou zvizualizovať, odporúčam GeoGebru.
Pomôcka na výpočet, veľmi pekne zhrnuté učivo: http://www.galeje.sk/web_object/9519.pdf
↑ sjaustirni:
Jasné...
Dá sa myslím s určitou výhodou využiť, že vzdialenosť bodu M od roviny xy = 4...
↑ misaH:
Ako by to bolo výhodné?
Mňa momentálne napadá len postup, že si budeš viesť obidve roviny rovnobežné s XY v danej vzdialenosti. Potom pre každú z týchto rovín nájdeš ich priesečník P s p. Následne si vytvoriš si rovnice kružnice so stredom P a polomerom 6. Na záver nájdeš prienik týchto kružníc s prisečnicami roviny x+y-z+1 = 0 a našimi dvoma rovnobežnými rovinami.
Lenže to je výpočtovo kopec roboty (aj keď sa to krásne geometricky predstavuje :D ), takže to si asi nemala na mysli, čo? :D
↑ sjaustirni:
Len mi napadlo, že potom súradnica zet bodu M je tým pádom určite 4 alebo -4.
↑ misaH:
Hej to dáva zmysel a značne uľahčuje situáciu, lebo ti automaticky vypadne jedna rovnica. Je to clever, vďaka za nápad :D