Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2017 02:50 — Editoval edison (12. 06. 2017 02:58)

edison
Reputace:   47 

Right angle lever paradox

Jsem z tohoto poněkud zmaten. V češtině jsem na nic použitelného nenarazil. Moje znalosti angličtiny, ani schopnosti Google translatoru nestačily.

1. Jak se "right angle lever paradox" správně jmenuje česky?

2. Podstata samotného paradoxu mi je +/- jasná, až na to, že nevím, jaký je zdroj těch dvou sil už v "klidové fázi". Kde se berou?

Pokud se jedná o obecné vnější síly, tak když si představím, že by tam byly třeba 2 kolmé pružiny, tak za "zkrácené" rameno bude tahat "nezkrácená" pružina a naopak, takže řešení je triviální: Kontrakce ramene se vykompenzuje kontrakcí pružiny u opačného ramene a rotace se nekoná. Jenže nic tak jednoduchého jsem k tomu nenašel, tak je mi to divné:-)

#2 12. 06. 2017 11:28 — Editoval LukasM (12. 06. 2017 17:51)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Right angle lever paradox

↑ edison:
Zdravím. Sice nejsem vyloženě odborník, ale můj pohled na věc je takový, že jde o myšlenkový experiment, ve kterém na konkrétní realizaci těch sil až tolik nezáleží. Podstatné je, že nějaký zdroj mají a paradox se točí (jako snad všechny paradoxy STR) okolo transformace do pohybující se soustavy. A řešení je takové, že síla je vektor, tj. transformuje se stejně jako polohový vektor - a tedy velikost té podélné síly je v pohybující se soustavě menší ve stejném poměru, v jakém se zkrátilo podélné rameno. (Edit: tento šedý text je špatně, viz další příspěvky) Koho toho vysvětlení neuspokojí, může si místo abstraktní síly zvolit konkrétní mechanismus. A měl by dle mého dojít ke stejnému závěru, když ten svůj mechanismus celý správně přetransformuje.

Ovšem místní experti na STR jako je rughar nebo medvidek budou mít třeba jiný názor.
S českým názvem bohužel nepomohu.

#3 12. 06. 2017 15:15

edison
Reputace:   47 

Díky. Tak jsem to asi pochopil správně.

Pak jsem nad tím ještě trochu bádal a nakonec jsem skončil u dvou minimalistických mechanizmů:
- Odrážení ideálně pružné kuličky zanedbatelných rozměrů mezi deskami. Tam byl hned výsledek 0.
- Síla mezi dvěma náboji. Tam se mi líbí fyzikální čistota, není potřeba žádný dodatečný předpoklad. Ale do řešení jsem se dost zamotal:-)

#4 12. 06. 2017 16:52 — Editoval LukasM (12. 06. 2017 16:54) Příspěvek uživatele LukasM byl skryt uživatelem LukasM. Důvod: Taky jsem se do toho zamotal, ještě to promyslím.

#5 12. 06. 2017 17:45

LukasM
Reputace:   193 

↑ edison:
Začal jsem rozepisovat ten případ s náboji a při psaní mi došlo, že má původní odpověď je blbost, psal jsem moc rychle a nepřemýšlel o tom, omlouvám se. Obyčejná (tří)síla se samozřejmě netransformuje jako polohový (tří)vektor (je to čtyřsíla a událost, co se transformuje pomocí stejné matice). (Tří)síla se v STR transformuje tak, že podélná složka se nemění a příčná se zmenšuje s faktorem $\gamma$. Takže správné vysvětlení je takové, že v podélném směru se zkrátí rameno a v příčném se ve stejném poměru zmenší síla. U případu s náboji se to projeví tak, že při pohybu pole nezůstane symetrické, ale zdeformuje se (elektrické siločáry se budou natáčet a zhušťovat do příčné roviny). Jestli na to budu mít čas a odvahu, zkusím si to ještě rozepsat.

Zápatí