Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2017 12:51 — Editoval aeliren (13. 06. 2017 13:08)

aeliren
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Důkaz tvrzení o neexistenci limity složené funkce

Zdravím, nedaří se mi formálně dokázat tohle tvrzení o neexistenci limity složené funkce v nevlastním bodě. Protože ho formuluju sama, je možné, že mi tam nějaký předpoklad chybí, ačkoliv si to nemyslím:
Nechť $f$ je funkce definovaná na nějakém okolí $U_1(+\infty)$ a nechť platí, že $\lim_{x\to +\infty}f(x)$ neexistuje. Dále nechť pro funkci $g$ platí, že je definovaná na množině ${M=\{y;\; y=f(x);\; x\in U_1(+\infty)\}}$ a není na této množině konstantní. Pak $\lim_{x\to+\infty}g(f(x))$ neexistuje.

Tipem bylo dokázat to pomocí Heineho definice limity a BC-podmínky. Z Heineho jsem dostala, že existuje posloupnost $x_n$, $\lim{x_n}=+\infty$ taková, že posloupnost funkčních hodnot $f(x_n)$ má nejméně dva hromadné body.... Jestli to k něčemu je, nevím, protože tam jsem skončila a pokusy využít tohoto faktu pro $g(f)$ nikam nevedly.

#2 13. 06. 2017 13:32

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Důkaz tvrzení o neexistenci limity složené funkce

Tvrdenie neplatí napríklad si zober f aj g Dirichletovu fciu

MATH IS THE BEST!!!

#3 13. 06. 2017 13:37 — Editoval aeliren (13. 06. 2017 13:50)

aeliren
Reputace:   
Web

↑ jarrro: Není v tomhle případě porušena ta konstantnost? Vnitřní dirichletova má obor hodnot 0,1, na téhle množině vnější dirichletova má pouze hodnotu 1, tj. je konstantní... Či ne?

V každém případě mi jde především o elementární funkce, tj. o případy jako $y=\sin^2{x}$ a podobně. Pokud mi tam nějaký předpoklad chybí, doplním ho.

#4 13. 06. 2017 13:54

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Aha konštantnosť sa zakazuje na M to mi uniklo

MATH IS THE BEST!!!

#5 13. 06. 2017 14:14

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Co kdyz je $f$ prosta a $g=f^{-1}$?

#6 13. 06. 2017 14:30 — Editoval aeliren (13. 06. 2017 16:02)

aeliren
Reputace:   
Web

↑ Stýv: Pokud by f byla spojitá a prostá, tak už limitu mít musí.... Pro nespojité prosté si teď nejsem jistá, jak to mají s limitou. Pokud existuje prostá nespojitá, která nemá limitu, pak bych do předpokladů věty doplnila požadavek na spojitost vnitřní funkce.

Edit: Ok, tak nespojitá prostá funkce definovaná na intervalu $(K; \infty)$ limitu mít nemusí. Do předpokladů věty tedy zahrnuji spojitost pro $f$ na $U(+\infty)$

#7 13. 06. 2017 20:36

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Spojitost tě taky nezachrání. Máš tam užitečný postřeh:

posloupnost funkčních hodnot $f(x_n)$ má nejméně dva hromadné body

Pokud funkce g nabývá v těchto bodech stejnou hodnotu, tak ta limita může existovat. Nekonstantnost je hrozně slabá podmínka.

Zápatí