Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nedaří se mi formálně dokázat tohle tvrzení o neexistenci limity složené funkce v nevlastním bodě. Protože ho formuluju sama, je možné, že mi tam nějaký předpoklad chybí, ačkoliv si to nemyslím:
Nechť
je funkce definovaná na nějakém okolí
a nechť platí, že
neexistuje. Dále nechť pro funkci
platí, že je definovaná na množině
a není na této množině konstantní. Pak
neexistuje.
Tipem bylo dokázat to pomocí Heineho definice limity a BC-podmínky. Z Heineho jsem dostala, že existuje posloupnost
,
taková, že posloupnost funkčních hodnot
má nejméně dva hromadné body.... Jestli to k něčemu je, nevím, protože tam jsem skončila a pokusy využít tohoto faktu pro
nikam nevedly.
↑ jarrro: Není v tomhle případě porušena ta konstantnost? Vnitřní dirichletova má obor hodnot 0,1, na téhle množině vnější dirichletova má pouze hodnotu 1, tj. je konstantní... Či ne?
V každém případě mi jde především o elementární funkce, tj. o případy jako
a podobně. Pokud mi tam nějaký předpoklad chybí, doplním ho.
↑ Stýv: Pokud by f byla spojitá a prostá, tak už limitu mít musí.... Pro nespojité prosté si teď nejsem jistá, jak to mají s limitou. Pokud existuje prostá nespojitá, která nemá limitu, pak bych do předpokladů věty doplnila požadavek na spojitost vnitřní funkce.
Edit: Ok, tak nespojitá prostá funkce definovaná na intervalu
limitu mít nemusí. Do předpokladů věty tedy zahrnuji spojitost pro
na 
Spojitost tě taky nezachrání. Máš tam užitečný postřeh:
posloupnost funkčních hodnot
má nejméně dva hromadné body
Pokud funkce g nabývá v těchto bodech stejnou hodnotu, tak ta limita může existovat. Nekonstantnost je hrozně slabá podmínka.
Stránky: 1