Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vůbec netuším, jak na tu to slovní úlohu, mohl by mi někdo poradit?
Z desky tvaru rovnoramenného trojúhelníku, jehož základna je a, výška k základně je v, má být vyříznuta obdélníková deska maximálního obsahu, přičemž jedna strana obdélníku je částí základny. Určete rozměry obdélníku.
Děkuji

↑ honza33:
Obdélník bude mít rozměry:
Dle obrázku a z podobnosti trojúhelníku platí:
Má platit:
rovnici derivujeme podle y a derivaci položíme rovnu 0 (dostaneme:
dopočítáme druhý rozměr:
Rozměry obdélníku budou:
Obsah obdélníku bude:
tj. 1/2 obsahu trojúhelníkové desky
Chces poradit, jak na to, a nejen znat vysledek. Jedna z moznych cest je tato:
Oznacme delku hrany obdelnika, ktera lezi v zakladne trojuhelnika, jako x a druhou jako y. Je jasne, ze kdyz bude x=0, tak y=v, kdyz bude x=a, tak y=0 a ze mezi x a y bude linearni vztah. Tedy
(primka v xy prochazejici body [a,0] a [0,v]). Obsah obdelnika je tedy
. Vezneme S jako funkci x a najdeme extrem - treba pomoci derivace. Vyjde
, odkud tez
.
↑ musixx:
Slovo "třeba", které jsi použil výše mi vnuklo jasnou informaci. Ten extrém v závěru se dá najít snadno vytknutím a doplněním na čtverec už na přelomu 8. a 9. třídy ZŠ.
↑ honza33: Pak ovsem nestaci pro zadani trojuhlenika 'a' a 'v'. A abychom byli co nejbliz prvotni uloze, tak je treba vybrat hranu trojuhlenika, na ktere ma lezet jedna z hran obdelnika. Vztah mezi x a y (dle meho predchoziho znaceni) pak nejspis nebude linearni a to je vse.
EDIT:
Predpokladejme trojuhelnik popsan pomoci
a chtejme jednu stranu obdelnika na strane "a". Z
jde vyjadrit
a z
pak
analogicky jako jsem udelal vyse. Pokud jsem se nespletl nekde ve vypoctu, tak odtud dostanes
, kde se jiz snadno najde extrem atd. - pro hledani extremu dokonce staci pouzit funkci
(vlastne se mi nezda, ze nam tim vypadlo
, takze uloha se zredukovala na nalezeni maximalniho
bez znalosti "prave" casti trojuhlenika - propocitej si znova sam: postup je rozhodne dobre, mozna v tom
mam nekde chybku...
Správné zadání je:
Z desky tvaru trojúhelníku, jehož základna je a, výška k základně je v, má být vyříznuta obdélníková deska maximálního obsahu, přičemž jedna strana obdélníku je částí základny. Určete rozměry obdélníku.
To slovo "rovnoramenného" jsem tam napsal omylem a opravdu jsou známy jen základna a a výška v :-(
Napadá někoho, jak to řešit?
Děkuji
Pokud žádný úhel vycházející ze základny nebude tupý (větší jak 90˚), pak výpočet velikosti obdélníka v rovnoramenném trojúhelníku bude mít stejný výsledek jako v obecném trojúhelníku.
Stránky: 1