Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mela bych dotaz na vyreseni teto rovnice:
3^x+2 + 9^x+1 = 810
Vysledek mi vysel ze x=4/3 (čtyři třetiny)
Je to spravne?
Dekuju moc
↑ marnes:Jajaj, nebylo, ted uz ano :-)
↑ werca-eminem:
Ahoj -),
výsledek si ověř zkouškou, dosaď x zpět do rovnice a měla by platit rovnost.
↑ O.o:No, prave ze mi to nevychazi, ale nemuzu prijit na to, kde jsem udelala chybu :-/

↑ werca-eminem:

nebo
?
↑ werca-eminem:
V tom případě nechceš zkontrolvoat výsledek, ale postup. Postni sem tedy prosím svůj postup a hned se ti tu na to určitě někdo mrkne, oki?

↑ werca-eminem:
3^x+2 + 9^x+1 = 810
3^x .9+3^2x .9-810=0 sub y=3^x
9y^2+9y-810=0
y^2+y-90=0
(y+10)(y-9)=0
y1=-10 nelze
y2=9=3^x x=2
Dekuju moc vsem, ja to delala uplne spatne :-) vazne diky!

↑ werca-eminem:
Nikdo to tu explicitně neřekl, tak to ještě zdůrazním: 2 není řešení toho zadání co je nahoře. Aby to bylo řešení, musíme doplnit ZÁVORKY:
3^(x+2) + 9^(x+1) = 810
↑ BrozekP:Aha, ja jsem tu poprve, tak moc nevim, jak se to pise :-)

↑ werca-eminem:
To ale přeci nesouvisí s tím, že jsi tu poprvé - závorky a jejich význam vám ve škole snad prozradili.
↑ BrozekP:Ano prozradili, v zadani v ucebnici ty zavorky nejsou-staci?

↑ werca-eminem:
Tam je to ale určitě graficky odlišené. Mě stačí, když to příště napíšeš tak, aby se ostatní nemuseli zdržovat zjišťováním, jak zadání vlastně vypadá :-)
↑ BrozekP:Ale me prijde, ze vsichni mimo tebe to pochopilI
↑ werca-eminem:
Já jsem stejného názoru jako BrozekP, nechtělo se mi už žádat o přesné zadání rovnice, tak jsem napsal ať sem postneš svůj postu pa tam by bylo (předpokládám) vidět, jaké je přesně zadání, ale jinak bych vyrukoval s naprosto stejným přáním: "Ty závorky jsou prostě nutné, tvůj zápis se dá interpretovat všelijak!".
↑ berpauli:
Založ si své téma a tam napiš přesné zadání příkladu a kde je problém, oki?
EDIT: Zobraz si tento (můj) příspěvek jako citaci (vpravo u tohoto příspěvku je tlačítko citace!) a podívej se, co ti chybí u tvého zápisu (chybí ti tam texové tagy).

↑ werca-eminem:Brozek P má pravdu. Ostatní to sice pochopili, ale matematicky tam ty závorky musí být. Teď jsme to sice pochopili, ale jindy to může být velice závažný problém
↑ werca-eminem:
Ahoj, všichni to pochopili, protože se uměli vcítit a odhadli obtížnost toho příkladu. BrozekP má naprostou pravdu, máš to zapsáno špatně.
3^x+2 + 9^x+1 = 810 by totiž znamená 
ale tys asi myslela
což by se zapsalo 3^(x+2) + 9^(x+1) = 810
Takže já jsem se chtěl jenom BrozkaP zastat, kdybys třeba mě řekla že "všichni kromě mě to pochopili" tak si nepřejte nikdo vidět, jak by zareagovalo moje zbytnělé ego :-)