Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, resim priklad: Napište rovnici kružnice, která se dotýká přímek p1: x=-2; y=1 a prochází bodem M (1,-5).
......
Priklad jsem pocitala jako vzdalenost stredu od primek, a tato vzdalenost se rovna r. Vychazi mi m=r-2, ok. Ale nechapu, proc u druhe vzdalenosti musim menit znamenka v absolutni hodnote (ma udajne vychazet n=1-r). Proc u jedne vzdalenosti menime znamenka a u druhe ne?? Dekuji.
↑ niii:
Já jsem si nakreslil obrázek. Přímka y=1 musí být tečna kružnice. Vedl jsem kolmici k y=1 bodem M, na které leží střed kružnice, určil souřadnice a poloměr. A protože střed má od x=-2 vzdálenost stejnou jako vypočítaný poloměr, mám hotovo. Je ale jasné, že toto není zobecněné řešení. Počítat pomocí vzdáleností je dobré.
Pozdravujem.
Mozna metoda riesenia. (Pochopitelne treba ho doplnit)
1) zmena suradnic, tak aby nove osy X, Y boli dane dotycnice.
2) v nich ma hladana kruznica stred na priamke rovnici X-Y=0 (je na osy suradnic vo 4tom kadrante; lebo tam je dany bod M, (jeho suradnice su .... pozor treba ich dat v novom system X,Y)
3) Tak rovnica krunice je ....
4) Bod M je na kruznici
(To da kvadraticku rovnicu z neznamou r=polomer kruznice ....—>2 riesenia)
5) navrat do povodnych suradnic