Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
se stereometrií bojuji už od začátku a mám snahu, ta avšak nestačí a zvládám jen základní příklady.
Jeden z Petákové mě zmátl a opravdu netuším, co s ním.
u standardní krychle A-H máme zjistit odchylku přímek 
Pomohl by někdo prosím? Předem děkuji :)
↑ bearesitrix:
Uhol dvoch mimobežných priamok p, q – ľubovoľným bodom priestoru vedieme priamky p´, q´ tak, aby p´ || p, q´ || q. Uhol mimobežiek p, q je uhol priamok p´, q´.

↑ misaH:
Tato definice mi nijak nepomohla k řešení příkladu, stále nevím, kde ten úhel najít... :-)
↑ bearesitrix:
Zdravím,
zkus vést rovnoběžku s S_AB S_BC v horní podstavě tak, aby měla průsečík s AS_EG.

↑ Al1:
rovnoběžka s
je tedy nově EG.
Úhel bych dopočítala přes
:

jenomže co
? lze ji dopočítat skrze další trojúhelník, který jsem doplnila modrými čarami? přes pythagorovku? přijde mi ale, že je to nesmyslné, pokud není, tak vůbec nevím, jak s těmito stranami dále pokračovat k dopočítání hledaného úhlu. Došlo mi, že přes Kosinovu větu, ale nevím, jak dosadit .... jestli je to možná tím, že je to obecné a nedokážu si to tak představit...
↑ bearesitrix:
Jaké vlastnosti má troj.AES_EG? Není třeba pravoúhlý?

↑ Al1:
Aha, no jistě.... je... tady jde vidět, jak mi chybí prostorová představivost... bod E je vnitřní úhel obdélníku ACEG, čili musí být pravý ...
Děkuji mockrát!