Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mam priklad s riesenim, ktory mi v istom kroku prestava byt jasny.
Princezna chce poslat drakovi pohled ze země za devatero horami. Tam mají k dispozici jenom známky v hodnotě 47 zlatých a 22 zlatých. Za každou další horu, kterou listonoš musí s pohledem překonat, se platí 3-krát tolik, co za předchozí horu (odpovídá rychlosti ošoupávání si podrážek s daným zatížením), a první hora stojí 2 zlaté. Na pohledu ovšem musí být cena přesně, jinak pošta pohled odmítne doručit. Poraďte princezně, kolik kterých známek má použít.
Riesenie:
Spočítáme cenu v našem případě 2 1−39 = 2 19683−1 = 19682. 1−3 2
Spočítáme Bézoutovy koeficienty: −7 · 47 + 15 · 22 = 1.
Tedy 19682·(−7)·47+19682·15·22 = 19682 a rovností 22·47−47·22 = 0 vyrobíme kladné koeficienty, aby princezna nemusela lepit na pohled dlužní úpisy na známky.
Hledáme k takové, aby 19682 · (−7) + k · 22 > 0.
Najdeme k = 6263 a máme 19682·(−7)+22·6263 = 12 a 19682·15−47·6263 = 869, tedy 12·47+869·22 = 19682 a drak se může těšit na psaníčko!
Nechapem v rieseni, k comu je to vytvaranie kladnych koeficientov (22*47-47*22), a potom takisto ako dojst k tomuto 19682 · (−7) + k · 22 > 0 . Ako celok mi to asi dava zmysel, ale sam by som to na nejakom inom podobnom priklade dokopy nedal, nevedel by som prist na ten vyraz, kde sa hlada k take, aby bolo vacsie ako 0. Viete mi niekto poradit? Dakujem.
Ahoj ↑ aladar:,
Vsak tvoje vypocty su ok. Az na prvy kde mas vypocitat sucet geometrickeho radu. Ale dalej pouzivas jeho dobru hodnotu.
Bézout-ova relacia je spravne vyjadrena.
Zbavenie sa negativnej casti je jednoducho vyuzutie, vhodne napisanej 0 (nuly).
Dobre pokracovanie.
Vecerne pozdravy ↑ misaH:,
Vsak som vysvetlil co tam ma napisane zrozumitelnejsie ako v jeho texte. Mna najmä prekvapilo, ako v prvej etape, kde sa pocita sucet geometrickeho radu z nezrozumetilneho vypoctu sa potom pouziva spravna suma.(vzorec suctu iste pozna, ak nie ista sa opyta)
A v napisanej uvahe je vyjadrena Bézout-ova relacia z indikaciou pridania dobrej “nuly” co da iny jej zapis, som zdoraznil, a co moze stacit niekomu ( a niekomu nie) na pochopenie napisanej transformacie. Ale autor otazky sa vzdy moze spytat ak mu taketo vysvetlenie nestaci. ( tebe staci? Alebo nie? Tak sa napis v com som ti nedal dost indikacii a vdaka dialogu mozme napredovat.)
Vsak podla pravidiel fora mame priviest autora otazky k autovnemu rieseniu...!!!
↑ vanok:
:-)
Ahoj.
Vsak tvoje vypocty su ok. Az na prvy kde mas vypocitat sucet geometrickeho radu. Ale dalej pouzivas jeho dobru hodnotu.
Bézout-ova relacia je spravne vyjadrena.
Z tohto textu som získala dojem, že považuješ riešenie za dielo zadávateľa a len som Ťa chcela upozorniť, že to jeho text nie je, ale niekoho iného a on asi len potrebuje niečo z toho textu dovysvetliť.
Pokiaľ ide o problematiku, tak vôbec netuším, o čom je reč a momentálne ani nemám v úmysle zrovna nad týmito vecami nejako dumať...
Ahoj ↑ misaH:,
To mas pravdu, na “aritmetiku” musi mat clovek trocha zvyku. Ale tak ci tak, sa v nej najde vela krasnych matematickych myslienok.... a to stoji za to. 👍