Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohla bych Vás poprosit o pomoc s příkladem? Snažím se ho vypočítat už pár dní a nějak jsem se zacyklila.
Jde o příklad z přijímacích zkoušek na LF
V hyperbarické komoře o objemu 2 m3 je vzduch obohacený kyslíkem za tlaku rovného dvojnásobku normálního atmosférického tlaku. Hmotnost plynu v komoře je 5 kg, jeho teplota je 20 °C. Jaké je procentuální zastoupení kyslíku v komoře? Podíl všech ostatních plynu ve vzduchu (kromě dusíku) zanedbejte. (Výsledek 51,9%)
Počítala jsem přes látkové množství, které jsem si vyjádřila ze stavové rovnice. Pak jsem zkusila porovnat s látkovým množstvím plynu, v případě že by nebyl obohacený kyslíkem. Rozdíl látkových množství by byl můj hledaný kyslík navíc. A podobné variace, ale nic z toho mi nevycházelo.
Děkuji za rady

↑ Fel:
Presnosť výsledku bude IMO záležať na tom, s akou presnosťou bude dosadzované za jednotlivé veličiny a konštanty. Rozdiel je patrný napr. pri dosadení hodnoty tlaku, keď v jednom prípade dosadím regulérny dvojnásobok normálneho atm. tlaku tj. 202,65 kPa alebo mi stačí "hrubá" približná hodnota 200 kPa.
Pri toľkých parametroch stačí pár zmien na desatinných miestach a výsledok môže variovať práve na úrovni tých chýbajúcich 4%.
↑ Ferdish:
V tom to není, zadala jsem všechny parametry dle zadání a výsledek dle postupu Zdenek1 byl 55,2%.
(p=101,3kPa, 0 °C = 273,15K, R=8,314 J K-1 mol-1, Mr jsou stejné)
Na converter.cz jsem našel hustoty při 100 kPa a 0°C
k tomu jsem si udělal přepočet na 101,3 a 20°C: 0,94389
Kyslík 1,409 (100 kPa, 0°C) 1,3299 (zadání)
Vzduch 1,2759 1,2043
komora 2,5
Na dosažení 2,5 musíme dodat 1,2957 kg kyslíku (x2 pro celou komoru)
původně je 23,16 hm %, tedy 0,2789 kg kyslíku v 1,2043 kg vzduchu
potom je 1,5746 kg z 2,5 - to je 62,98 hm %
Buď jsem udělal někde chybu, nebo je "správné" řešení chybné, případně ještě zbývá to přepočítat na objemová %, což jsem línej:-)
Ještě by to mohlo být o asi 1% jinak, pokud použili jiný způsob zanedbání zbývajících plynů.
Viděl bych to na soustavu 2 rovnic:
V jedné je, že součet hmotností plynů v m3 dá 2,5 kg, v druhé že součet parciálních tlaků dá 202,6 kPa. Z toho vyjde kolik je O2 a kolik N2.
Pak už musí jít snadno spočítat procenta.
A když to vyjde stejně jako Zdeňkovi, je "správné" řešení chybné. Což by nebylo nic neobvyklého. Hustoty N2 a O2 pro jistotu ze stránek NIST, ať zadavatel nemůže nic namítat:-)
Zdravím,
pokud přepočteme váhový procenta na objemový, pak vyjde 51.9 %.