Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám tu 5 prvků a chci ověřit lineární nezávislost. Udělal jsem z toho matici, kde se snažím vynulovat v poslední řádce 5 čísel. Jenže dostal jsem akorát 2 papíry přeplněné úpravami jedné matice. Pak jsem zjistil ve výsledku, že p5 má být úplně vyřazen, takže poslední řádka by měla být asi úplně vynulovaná. Po snaze to vynulovat celý jsem akorát dostal další kotel matic po úpravě té jedné. Poradíte mi prosím strategii?
Ahoj ↑ Akraell:,
To mas pravdu, ze mozes povazovat tvoje ako vektory.
Akeho priestoru?
Ak pracujes z maticami mozes vysetrit hodnost nejakej vhodnej matrice. Aku by si pouzil?
Matica je typu 6x5
Staci pouzit GEM a sa pokusit ju « triangolizovat »
( co som nerobil ) ak po skonceni metody mas vsetki riadky nenulove tak tvoje polynomy su LN.
Gaussovu eliminační metodu používám už od samého začátku. Teprve před třemi hodinami jsem ji řešil s lepší strategií, že číslem prvního sloupce prvního řádku vynuluji ostatní čísla v prvním sloupci a postupně tvořím trojúhelník. Jenže mi na posledním řádku zůstanou dvě nenulová čísla. Na stránce s výsledky jsem nalezl, že pátý prvek má být vyloučen, takže pátá řádka matice by měla být LZ a zcela vynulovaná. Jenže nejsem schopný toho dosáhnout.
Cize pouzivas dobru metodu. Dufam, ze najdes kde si sa zmylil.
Inac napiis cely postup a potom skusim najst kde je chyba.
↑ Akraell:,
Vyborne
Vela uspechov.