Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Stýv:
Buď spočítat a nebo ("od lesa") si nejdřív nakreslím tu síť (velký čtrerec o straně 10 délek strany malých čtverečků, malý čtverec o straně 2 délek strany malých čtverečků) a pak si všimnu, že v ní ty trojúhelníky mají stejné přepony - tj. vrcholy, kde končí, leží na stejné kružnici.
Ale pokud Ti jde o to, o jaké přesně jde trojúhelníky, tak mají jeden vrchol ve středu té kružnice a druhý vrchol ve vrchlu velkého, resp. malého čtverce (tím jsou určeny přepony a odvěsny jsou totožné s některou úsečkou té sítě).
↑ Stýv:
Nakreslit, zamyslet se, spočítat. Každé řešení musí provést nějaký byť malý výpočet, jestliže jsou výsledkem čísla, která se v zadání nevyskytují. :-)
↑ check_drummer: Ok, jestli si ten postup výpočtu chceš nechat pro sebe, já ho z tebe tahat nebudu.
↑ Stýv:
Ale já už ho uvedl výše. :-) Podstatou je rozdělit velký čtverec na 10x10 a malý na 2x2 čtverečky a ukázat, že pak jejich vrcholy opravdu leží na jedné kružnici.
↑ check_drummer: Když jsem se ptal, jak jsi na ty délky odvěsen přišel, tak jsi neřekl, že jsi je prostě uhodl. Na to se celou dobu ptám.
Uhodnout výsledek a pak provést zkoušku, to je samozřejmě legitimní způsob, jak řešit matematické úlohy, často ale není zrovna efektivní.
↑ Stýv:
Proto jsem psal, že jsem na to šel "od lesa" - uhodl a dokázal. Ale teď jsem si to při uspávání dětí rozmyslel a jde to celé modifikovat bez hádání:
A koukám, že mé řešení bude asi izomorfní s tím, které napsal jarrro.
Poznamka.
Ine riesenie je vyuzitie stvorcovej siete z celymi suradnicami a kruznici zo stredom v pociatku, ktora prechadza presne 12-tymi bodmi danej siete. (Co umozni aj zaujimave generalizacie daneho cvicenia)
A nebo jiné řešení: