Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
kolika způsoby lze umístit za sebe do řady n kuliček, kde každá kulička má jednu z m barev a kuličky stejné barvy považujeme za nerozlišitelné? A co je podstatné - vedle sebe se nesmí nacházet dvě kuličky stejné barvy. Zkuste to nejlépe bez principu inkluze a exkluze.
Edit: Složitější verze: Uvažujte, že kuličky jsou umístěny v kruhu - tj. v předchozím případě nesmí mít první a poslední kulička stenou barvu.
Lze zkoumat dvě varianty - kdy umístění kuliček lišící se pouze otočením považujeme nebo nepovažujeme za totožné. Podle mě je první varianta složitější, tak budu zkoumat tu druhou, ale kdo chce, může zkoumat tu první.
↑ Darko:
Ahoj.
Je ve zvyku v sekci zajímavých výsledky skrývat (tlačítko Hide).
Mě by například zajímal Tvůj postup.
↑ Darko:,
Nerozumiem. Ak mam 5 guliciek 3 biele, 2 cierne kolko mame moznosti?
A co da tvoj vzorec?
↑ misaH:,
Dakujem.
Farby, gulicky, vzorec, vysledky....
Vsak preto sa to pytam.
😁
↑ vanok:
Důvod, proč to nevychází jen ten, že ty předpokládáš, že víš, kolik kuliček je jakých. Já předpokládám, že to nevím.
Vysvětlení:
Ahoj ↑ Darko:,
Ano.
Ale kolega ↑ check_drummer: by chcel taky vzorec co by mu dal riesenie v kazdej situacii.
Ja som vysetril situaciu pre dve a aj tri farby. Ale potom som nenasiel nic jednoduche....
Ahoj,
já předpokládal, že počet kuliček každé barvy je neomezený, takže vzorec Darko se mi zdá správný. Přidám obtížnější úlohu.
↑ check_drummer:
Na první pohled se mi to jeví jako
↑ Andrejka3:
Ahoj, dal jsem do zadání dvě varianty - podle mě ztotožňovat umístění lišící se jen ootočením bude složitější.
↑ Darko:
Ahoj, to nezafunguje, např. pro m=2 je výsledek 0 nebo 1 v závislosti na tom, je-li n liché nebo sudé.
Tak mi vychází pro kuličky v kruhu, kde rozlišujeme "posunutá" rozmístění, počet
Stránky: 1