Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, narazil sem na jeden ukázkový úkol, s kterým si nevím úplně rady, mohl by mi prosím pomoct někdo s postupem? Příklad zní :
V rybníce byl proveden odchyt 50 ryb, které byly následně označeny a vypuštěny zpět. Následující den byl proveden nový odchyt 100 ryb. Z těchto 100 ryb bylo 10 označených. Jaká je pravděpodobnost, že v rybníce je přesně 500 ryb?
Já si sice nejsem jistý, ale protože nemáme žádné další informace, můžeme uvažovat, že a priori všechny možné počty populace mají stejnou pravděpodobnost.
V tom případě, když si označíme jako počet ryb a jako počet označených ryb, které jsme vylovili, platí
.
Spočítáme
.
Zdravím.
Já si právě taky nejsem jistý, ale řekl bych, že hledáme podmíněnou pravděpodobnost, tzn. (při stejném označení jako u kolegy ↑ KennyMcCormick:):
a protože počet znovu chycených označených ryb je pevně dán, bude
↑ Stýv:
Je potřeba, aby apriorní rozdělení bylo normalizovatelné? Nemůžu mít nevlastní rovnoměrné rozdělení na ? https://en.wikipedia.org/wiki/Prior_pro … per_priors
↑ harantmar:
Ještě mě napadlo, že kdyby ta konstanta (500) byla bývala byla vygenerovaná nějakým náhodným procesem, možná bychom mohli určit pravděpodobnost i bez znalosti apriorního rozdělení.
Úlohu lze řešit hypergeometrickým rozdělením
Což je přesně to, co jsem napsal já a ↑ Jj:. :)