Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,mám parametricky zadané 2 priamky :
Vieme,že os je kolmá na obe priamky,takže som si vyrátal vektor,ktorý je kolmý na vektory a .. dostal som vektor
Takže ,kde
Ďalej som postupoval takto: Bod X musí vyhovovať a bod Y ,preto som si to prepisal ako
Podľa rovnice vyššie dostávame: ,avšak tento výsledok podľa riešení nie je správny,keby však prehodíme X a Y : , tak to už je správne riešenie ... vedel by mi niekto vysvetliť prečo? Ďakujem :-)
Mám pocit ,že to záleží od normaloveho vektoru.Pokiaľ by bol v tvare (1,-2,1), tak potom by Y vyšiel správne aj z prvej rovnice. Stále však nechápem že ako to ovplyvní riešenie. Prečo by v tomto prípade musel byť použitý práve normalovy vektor v tvare(1,-2,1) a nie (-1,2,-1) ?
↑ sliziky:
X má byť z p, Y má byť z q a ich rozdiel má byť zistený vektor n.
Je to tak alebo nie je?
Ahoj ↑ sliziky:,
Ak chces hladat osu tvojich priamok tak sa musia pretinat.
Maju spolocny bod?
↑ sliziky:,
Cize chces najst ich minimalnu vzdialenost?
Alebo rovnicu priamky ktora je ich spolocna kolmica?
↑ sliziky:
No.
Tušímže:
Keď si presne predstavíš o čo ide, tak rozdiel tých bodov môže byť (a asi aj musí) nenulový násobok toho vektora n.
Lebo tie body sú na tých priamkach jediné...
↑ sliziky:
Podľa Tvojich otázok Ti to jasné nie je... :-)
Rozpísať po zložkách, doriešiť...
Vyšlo mi:
Dobre ked je mi teraz jasne, ze nehladas osu priamok, ktora neexistuje.(a neviem co volas osa)
Tak ti mozem navrhnut jednoduchu metodu ako nast spolocnu kolmicu dvom danym priamkam.
Oznacme body priamky p ako à body priamky q ako .
Priamka ma smerovy vektor (ten nie je jeznoznacne dany ...ake su jeho vlasnosti)
Oznacme smerove vektory priamky p, a smerovy vektor q
Nas ciel je najst take t,s aby priamka bola kolma z p a q.
Napis mi ako znacite skalarny sucin a potom ti napisem ako sa da doriesit tvoje cvicenie.
Dobre, tak najprv treba vyriesit tento system
Dokazes to?
( tie skalarne suciny su= 0 pre tu kolmost).
Mala pomoc:
Prva rovnica sa pise
A druha....
Dobre. Ake si nasiel t, s?
Vyborne, tato metoda sa mi zda najkratcia.
A lahko sa vysvetluje.
Tak dobre pokracovanie.
Stránky: 1