Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 12. 2017 23:13

Pája1
Zelenáč
Škola: gymnazium
Pozice: student
Reputace:   

nerovnice a fyzika

ahojte.Nemoh by mi někdo vypočítat tenhle příklad nerovnic?Nevím si s tím vůbec rady.Posílám to v příloze

a pak ještě tyhle do fyziky:

Jakou největší rychlostí může vjet auto na asfaltové silnici do zatáčky o poloměru 80m?

a další :-/

Jaká je hmotnost auta,které získá za 12s rychlost 36km/h za tahové síly motoru 1250N?

a ještě tenhle

Jak nejvíce může být nakloněna rovina na které leží bedna o hmotnosti 9kg aby bedna nesklouzla.Součinitel smykového tření je 0,4.

děkuju moc asi bych to stejně nepochopil

#2 10. 12. 2017 23:15

Pája1
Zelenáč
Reputace:   

Re: nerovnice a fyzika

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-12/44083_164240_image_0_thumb.jpg

#3 11. 12. 2017 08:33 — Editoval Rejdim (11. 12. 2017 09:59)

Rejdim
Zelenáč
Škola: Ostravská univerzita
Pozice: doučuji
Reputace:   

Nikdo z kolegů se tě neujal,tak se pokusím já.

Tak tedy nerovnice z obrázku:

Definiční obor máme tedy: R - {-1;1}.
Vynásobíme výrazem 2*(x - 1)*(x+1) (pro x v (-1;1) na konci výkladu otočím umenšení).
2*(5 - x)*(x+1) + (1 + 4x)*(x-1) [značí nerovnost] 2*(x-1)*(x+1)
sečteš odečteš na každé straně, co je možno
2x^2 + 5x + 9 [nerovnost] 2x^2 - 2
ve finále se dopracujeme k výrazu: x < -11/5 pro x v (-nek;-1) + (1;nek)
x > -11/5 pro x v (-1;1)
Řešením nám tedy vyšla nerovnice o intervalech:

(-nekonečno;-11/5) + (-1;1)

dále FYZIKA, jedná se o úlohy z dynamiky, pevně doufám, že tohle víš (omlouvám se, že nebudu používat váš editor tady, nevím, co by pak na mě vyskočilo a nechce se mi to přepisovat, raději rozepíšu):

1) v je rovno nebo větší odmocnině f, g, R a to je tedy dle zadání rovno odmocnině 0,55 x 10 x 80 = odmocnina ze 440 = 20,98 m/s !! pozor je třeba ještě převod, tedy 75,528 km/h
f se rovná koeficientu smykového tření (v zadání je suchý asfalt) tzn. 0,55,  veličina g značí tíhové zrychlení a R určitě víš je onen poloměr zatáčky rovněž zadán

2) ti jen napovím, budeš vycházet ze vzorce v = a/t, takže si zase zrychlení auta: a = v*t (rychlost i čas máš). A pak už jen F = m*a, vyjádříš si hmotnost, a sílu máš, zrychlení sis snadno spočítal

3) Síla, která způsobí, že těleso "sjíždí z roviny dolů": Fp = m * g * sin(alfa), přičemž alfa je tady úhlem nakloněné roviny.
Musíme vypočítat třecí sílu, která nám tady způsobuje, že těleso zůstává na místě, tu vypočteme z výrazu: Ft = f * Fg * cos(alfa)

Aby těleso nesklouzlo, měly by se síly ideálně rovnat:
Fp = Ft ---> mg sin(alfa) = f * m*g * cos(alfa) ---> m*g se zkrátí ---> sin(alfa) = 0,4 * cos(alfa)

goniometrie, určitě už jsi o tomhle slyšel: sin (alfa) = 0,4 * (1 - sin2 (alfa) ) ---> 0,4*sin2 (alfa) + sin(alfa) - 0,4 = 0
a máš kvadratickou - spočítaš diskriminant, měly by ti vyjít 2 řešení:

sin(alfa) = 0,35 a sin(alfa) = -2,37  druhý výsledek není optimální, sinus nemůže jít do takových hodnot, takže
sin(alfa) = 0,35. tedy výsledek je 20,5 stupně

Pokud by sis nevěděl rady, popros kantora, určitě jsou uvyklí konzultovat. Jsem s pozdravem ;) Ať vše dopadne dobře a dostuduješ.

#4 11. 12. 2017 09:25 Příspěvek uživatele Rejdim byl skryt uživatelem Rejdim. Důvod: omyl

#5 11. 12. 2017 17:17

Pája1
Zelenáč
Reputace:   

fakt moc děkuju.Je to hlavně všecko podle výsledků které nám dala učitelka dobře.Moh bych poprosit ještě o tenhle?

Vlak o hmotnosti 800t který jede po vodorovné trati rychlostí 72km/h začne brzdit a zastaví na dráze 400m. Jak velká brzdící síla přitom na vlak působila?

nemůžu na to přijít.

#6 11. 12. 2017 20:27

Rejdim
Zelenáč
Škola: Ostravská univerzita
Pozice: doučuji
Reputace:   

Nemáš zač. Nicméně se na to koukni, prosím.
Tenhle příklad je rovněž snadný. Nebudu ti to tentokráte rozepisovat dopodrobna, aby sis trošku započítal, co říkáš? ;) Prozradím jen, že je třeba vypočítat, s jakým zrychlením nebo tedy zpomalením ten daný vlak brzdil. Napovím ti ještě vzorec, ten je: s = v0*t - (att) / 2, takže na tobě je vyjádřit si z toho výrazu veličinu  -a-, což je v tomto případě ono zpomalení. No a síla, obecný vzorec určitě musíš znát: F = m*a. Vlak má 800 tun, zpomalení už máš vypočítáno z předchozího kroku.
Pokud je to vše, pak jsem rád pomohl. Nicméně počítej, ptej se kantora. Dnes jsem byl ve škole a kantoři Vám určitě rádi nabídnou konzultace, jako tomu bylo za nás před 15lety, nejsou nějak nepřístupní v této době.

Zápatí