Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
s týmto príkladom si neviem rady, poradil by mi prosím niekto postup?:)
Využitelná energie v čokoládě je 2200 kJ/100g. Jestliže člověk o hmotnosti 70 kg sní celou tabulku (150g), kolik pater musí vyjít, aby energii spotřeboval? Jedno patro je 2,8 m.
Tak ono to bude záviset na hodně věcech. Člověk má dva základní režimy účinnosti podle přijmu potravy - což je velký problém u hubnoucích diet:-), dále se dost liší účinnost získávání energie z různé potravy (nejvyšší bude asi při chlastání roztoku glukózy, horší při chlastání oleje a někde u nejhorších bude pojídání čisté vlákniny - kde bude navíc účinnost výrazně záviset na konkrétní skladbě střevní mikroflóry) a taky je otázka, jakou zvolit metodiku měření a druh energetického výdeje.
Vlastně tak trochu nastane problém i s vodou, jako je u plynu. Když se na kondenzační kotel aplikuje nekondenzační výpočet, vyjde 140 % - Běžně uváděný reklamní údaj - a v tomto kontextu pravdivý: Nahradí-li se vafky s účinností 70 % kondenzačním topením, účet za plyn klesne zhruba na polovinu.

↑ Ferdish:
Ak som to správne pochopila, má to byť
3300:70*2,8
lebo inak mi to z týchto údajov moc nevychádza, ale toto sa mi zdá ako blbosť

↑ gypesova4321:
Pozor na jednotky, energia je zadaná v kJ!

↑ Ferdish:
Ale aj hmotnosť v kg, preto som nemenila jednotky, lebo by výpočet vyšiel tak isto

↑ gypesova4321:
Rozmer joulu je
, nie
.
A ešte som si všimol jednej chyby: vo vzorci pre výpočet tiažovej potenciálnej energie figuruje ešte gravitačná konštanta (gravitačné zrýchlenie).

↑ Ferdish:
Čiže by to malo byť:
33000 000:70*2,8*9,81 ?
↑ gypesova4321:
skôr
Máš asi veľa núl + ten menovateľ má byť podľa mňa pri delení v zátvorke, ináč nie je jasné poradie počtových operácií.

↑ misaH:
Ďakujem, už mi to vychádza

↑ gypesova4321:
Som rád, že nakoniec si dospela k správnemu riešeniu :)
↑ edison: Aká by mohla byť celoročná účinnosť vzhľadom na spalné teplo pre plynový kondenzačný kotol, vafky a teplovzdušnú liatinovú krbovú vložku? Kondcenzačný kotol vykuruje dobre zateplený dom podlahovým kúrením alebo veľkými radiátormi, a pripravuje teplú úžitkovú vodu. Vafky sú bez ventilátora vyvedené cez stenu. Liatinový krb je v teplovzdušnej obstavbe, a skúsený kurič spaľuje suché drevo a ručne reguluje množstvo spaľovacieho vzduchu. Účinnosť uvažujem ako podiel vyrobeného tepla pre dom a spalného tepla paliva, takže zarátanie kondenzácie je nepodtatné.
Aké "dva základní režimy účinnosti podle přijmu potravy" má človek?