❗1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den, chtěl bych jen poradit co přesně mám udělat v tomto příkladě: Mám na mysli ... Ty mezi sebou prostě odečtu a dal je neřeším? Takže vypočítam jen ten vzorec ? Děkuji za odpověď
↑ Amik: Tam ale nie je. Kolko je ?
↑ Amik:Nie.Násobenie má prednosť.
Jak by měl tedy ten příklad prosím vás vyjít teď jsem z toho trochu zmaten.
↑ Amik: Z coho si zmateny? Ako si zatial postupoval?
↑ Amik:Najprv vypočítaj ten červený súčin - roznásob to.(A pozor na správne znamienka.)Keď je v úlohe naraz plus aj krát, vždy sa najprv robí krát.
misaH napsal(a):↑ Amik:Keď je v úlohe naraz plus aj krát, vždy sa najprv robí krát.
↑ Amik:Keď je v úlohe naraz plus aj krát, vždy sa najprv robí krát.
Len aby to zadavatel nepochopil ako :)
Vyšlo mi to , ale nevím jestli je to správně.
↑ Amik: Skus napriklad dosadit do povodneho a do tvojho vyrazu. Ak su rovnake, mal by si dostat tu istu hodnotu. Pripadne sem daj cely svoj postup.
Postup mám takto
↑ Amik: Prve tri riadky su spravne, stvrty uz nie. Ak si myslis, ze , tak si vsimni, ze to nie je pravda. Napriklad .
No prvně to musím vše dát na druhou a pak vynásobit trojkou, nebo je to opačně?
↑ Amik: Ano, umocnit na druhu a nasobit trojkou.
No ty dohromady přeci dát nemohu, ne? když jedno je a druhé je takže to mám hodit do závorky a pak dát na závorku na druhou?
↑ Amik: Uz to predsa v zatvorke je.
Tak teď už mě fakt nenapadá co s tou mocninou nad závorkou
Roznásobiť každé s každým alebo použiť "vzorec".
↑ Amik: Ako sa da zapisat vyraz ?
Podle toho vzorce by to mělo tedy vypadat takto?
↑ Amik: Nie. Ako si sa k tomu dostal? .
↑ Amik:
↑ Amik:Síce tam v zátvorke má byť a+b, ale dobre.No a ty si ten vzorec použil zle.Miesto svojho a máš všade písať 2a, ale v podobe (2a).Miesto b máš písať a na druhú, tiež v zátvorke.No a ty máš v úlohe mínus, takže pozor na znamienka.