Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám problém s touto úlohou. Sice vím jak na ní, ale nemůžu se dopracovat ke správnému výsledku a tak mi to furt vrtá v hlavě:)
Pro sklizení obilného pole josu k dispoici dva kombajny. První kombajn by sám sklidil pole za 24h a druhý za 16h. Počet hodin, za který by bylo pole sklizeno, pokud by druhý kombajn začal sklízet o 4h později než první kombajn, se rovná? Výsledek má být 12h
První sklízí 4 hodiny sám. Když za hodinu udělá 1/24 práce, tak za 4 hodiny udělá 4/24 = 1/6. Pak zbývá 5/6 tedy. Společný "výkon" obou kombajnistů je 1/24 + 1/16, což je 2/48 + 3/48 = 5/48. Zbytek tedy činí 5/6, což je 40/48. S výkonem 5/48 odpracují 40/48 za 8 hodin (40/5).
Omlouvám se za zmatečný postup. O svaťáku to pochopíš :)
↑ svatý halogan:
Jasný no, ale výsledek má být 12hodin. Vůbec se k němu nemůžu dopracovat:( A já už svaťák měl a chápu tě;)
↑ ColePf:
prvý urobí za hodinu 1/24 práce....bude pracovať x hodín, druhý urobí za hodinu 1/16 práce a bude pracovať o 4 hodiny menej, teda (x-4). Rovnica potom bude vyzerať:
x*1/24+(x-4)*1/16=1
z nej x=12 a to je doba, za ktorú to pole skosia spoločne
↑ ColePf:
Vždyť můj výsledek taky sedí. 4 + 8 je přeci 12.
↑ svatý halogan:
Neboj mám další úlohy:D Další úlohy, který už nějako neumím spočítat:)
↑ ColePf:
O to mi nejde. Jen obhajuji svůj výsledek.
Ahojky nepomohl by mi prosim nekdo s temito slovnima ukolama?
děkuji předem
1) Výška kužele je 44cm a poměr plošného obsahu podstavy k plošnému obsahu pláště je 4:9. Určete objem a povrch kužele.
2)Povrch kužele je 388,84cm čtverečních , osový řez je rovnostranný trojuhelnik. Určete objem kužele.
3)Objem kužele je 100 m krychlových , obsah osového řezu je 10 m čtverečních . Vypočítejete povrch kužele.
↑ Kikča15: .. jsou to příklady .. na práci s tabulkami , tam všechno potřebné najdeš , tady je návod na 2.příklad :
↑ Kikča15:... tady je návod k 3. příkladu :
Po silnici jede autobus dlouhý 45 metrů. 10 metrů za ním jede osobní auto dlouhé 4,2 metrů. Autobus jede 55km/h. 0,7Km naproti nim jede nákladní auto rychostí 60km/h a každých 57 metrů zrychlí o 1,44km/h. Jak rychle musí jet OA, aby stihlo předjet autobus??
Já to zkoušel asi 5x počítat a pokaždé mi to vyšlo jinak
ahojky prosim nepomohl by mi nekdo s těmito ukolami :
1.)Určete objem pravidelného čtyřbokého jehlanu, jehož pobočná hrana b=18 cm a svírá s rovinou podstavy úhel alfa=67°30´´.
2.)Tělesová uhlopříčka pravidelného čtyřbokého hranolu svírá s rovinou podstavy úhel 68°20´.Podstavná hrana a=6,2cm. Určete objem a povrch hranolu.
3.)Strana rotačního kuželedlouhá 12cm svírá s osou kužele úhel alfa= 23°°20´.Určete objem a povrch kužele.
ahojky prosim poradili byste my s těmito ukolama:
1. Tělesová uhlopříčka pravidelného 4-bokého hranolu svírá s rovinou podstavy úhel 68°20´. Podstavná hrana a=6,2 cm. určete objem a povrch hranolu
2.) Vypočítej objem a povrch pravidelného 5-ti bokého hranolu o podstavné hraně a=6,6cm a v=8,8cm
3.)Kolik m krychlových se vejde do nasypaného koše tvaru převráceného komolého jehlanu, jestliže strana čtvercového dna je 70cm a strana horního čtvercového otvoru je 1,6 metru?
4.)Komín tvaru komolého rotačního kužele má výšku 32metrů, průměry dolní podstavy 3,2m a 2m, průměry orní podstavy 1,7 m a 1,2 m , jaká je celková hmotnost,m je-li hustota zdiva 1600 kg . metr na -3
↑ Kikča15:
Buďto si založ vlastní téma (to je lepší) a nebo se zeptej jen na jednom místě. Když to pošleš do více témat, tak nám v tom akorát uděláš bordel. Díky.