Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém se dvěma úlohami, u kterých nevím, jak začít, mám za to, že bych si měl sestavit pythagorovku pro jedinou a známou a z ní vyjádřit r či s a s tím dále počítat, avšak to mi nevychází, tudíž netuším, jak začít. Úlohy jsou podobné a pravděpodobně na to samé. Předem děkuji za jakoukoliv pomoc!
1) Povrch rotačního kužele se má k obsahu podstavy jako 18:5. Určete objem kužele, je-li jeho tělesová výška 12 cm.
2) Obsah podstavy rotačního kužele se má k plášti jako 3:5. Jeho tělesová výška jsou 4 cm. Vypočítejte povrch a objem rotačního kužele.
↑ Chemistry:
Každý príklad patrí do vlastnej témy.
2.
Odtiaľ vyjadriť jedno pomocou druhého a ďalej Pytagorova veta.
1.
Odtiaľ vzťah medzi r a s, jedno vyjadriť pomocou druhého a následne Pytagorova veta.
↑ Chemistry:
Áno.
Vyberieš si, ktoré vyjadríš pomocou ktorého (oplatí sa zamyslieť) a po dosadení výšky do PV vyrátaš čo treba.
Vyrátať to, na čo sa pýtajú...
Nechci být otravný, stydím se, že nejsem schopen takový příklad spočítat. Došel jsem k tomu, že s=3,6r-r v prvním příkladu, avšak s tím to ani náhodou nevychází. Nevím, kde dělám chybu.. (nejde mi uploadovat fotka)
↑ Jj:
Z čehož si vyjádřím například s jako s=2,6r a to dosadím do PV? Tedy ((2,6r)^2)+(r^2)=(12^2)? Protože pokud to takto udělám, vychází mi r cca 4,307. Což ale nevede k výsledku V=100pí.
↑ Chemistry:
Máš to nakreslené?
s je prepona.