Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2018 00:24

tamrin
Reputace:   

Spojité rozšíření funkce

Dobrý den, mám problém s pochopením spojitého rozšíření funkce a prosím tedy o pomoc.

Pokud mám funkci $y=|sgn(x)|$ pak je mi jasné že jí můžu spojitě rozšířit v bodě 0, tím že tu funkci v bodě 0 dodefinuji.

1) Pokud mám úlohu typu: "Zjistěte, zda lze funkci spojitě rozšířit do krajních bodů definičního oboru"
- tak bych to asi chápal tak, že mám funkci určit definiční obor a pak teda v krajních bodech vypočítat limitu, díky který vypočítám jak dodefinovat ty body, přičemž teda pokud takovou limitu nenaleznu, pak tam tu funkci nemůžu spojitě rozšířit?

2) Pokud mám úlohu typu: "Ukažte, že lze funkci spojitě rozšířit na interval"
- zde mám tedy ukázat, že je na zadaném intervalu funkce spojitá?

Budu rád, pokud to půjde vysvětlit jednoduše obecně, ale bude li třeba, můžu uvést i příklady.

• (téma jako vyřešené označil(a) tamrin)

#2 09. 02. 2018 12:42 — Editoval Jj (09. 02. 2018 12:48)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Spojité rozšíření funkce

↑ tamrin:

Zdravím.

V tomto nejsu nějak pevný, ale pokud nikdo nereaguje, tak bych řekl, že

Funkce |sgn(x)| je v bodě x = 0 nespojitá a má v něm hodnotu = 0, jejím předefinováním v tomto bodě lze nespojitost odstranit.

ad 1) V krajním bodě definičního oboru by zřejmě mělo jít o vlastní limitu.
ad 2) Chápu to tak, že v zadaném intervalu může být konečný počet bodů s odstranitelnou nespojitostí (+ vliv zadání otevřeného nebo uzavřeného intervalu).

Pokud se tedy nemýlím.

#3 09. 02. 2018 13:50

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ tamrin: Ano, uvazujes vcelku spravne. V bode 1 by som snad dodal, ze uvedene limity musia byt vlastne, aby existovalo spojite rozsirenie. V bode 2 treba ukazat, ze na prislusnom intervale existuje spojita funkcia taka, ze jej zuzenie na urcenu mnozinu je ta povodna funkcia.

#4 09. 02. 2018 15:03

tamrin
Reputace:   

Skvělé, už tomu rozumím. Děkuji vám oběma moc za pomoc.

Zápatí