Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, v jaké fázi výpočtu limity mohu korektně aplikovat aritmetiku limit, je to až ve chvíli, kdy vím, jaké limity mají dílčí funkce?
Uvažujme limitu:
nyní mám několik možností:
1. vidím že argument funkce sinus jde k nule (vzhledem k limitnímu bodu). Bude se tedy jednat o známou limitu. Druhý činitel je roven po dosazení (využití spojitosti a limity) roven 2. V tuto chvíli mohu využít aritmetiku limit, znám dílčí limity a jejich součin není neurčitý výraz:
2. využití věty o limitě složené funkce: zde nevím. Mohu aplikovat aritmetiku limit na limitu, u níž neznám hodnotu jedné dílčí limity funkce (řekněme, že nevím jaká bude hodnota druhé dílčí limity, tj počítat dále takto a v dalším kroku zavést substituci ve druhé limitě
a poté pokračovat k výsledku? Nejedná se dle http://wiki.matematika.cz/index.php/Ryc … unkc%C3%AD o porušení pravidla o aplikaci aritmetiky limit, protože v době, kdy jsem aplikoval větu o limitě součinu, tak jsem neznal hodnotu druhé limity?K neurčitému výrazu nepovede, ale mohlo by se stát, že druhá limita nebude existovat. Neměl bych spíše pokračovat tak, že na limitu:
aplikuju větu o limitě složené funkce a zavést substituci
?
Čemu se poté bude rovnat ve činiteli součinu
,
?
Kde se tam píše, že bys měl hodnoty jednotlivých limit znát? Je potřeba, aby existovaly a aby výsledný výraz byl definovaný. To obvykle zjistíš až na konci výpočtu, takže si třeba k tomu "=" napiš otazníček, a když by to náhodou nevyšlo, tak to celý škrtneš a zkusíš nějak jinak. Pokud to vyjde, tak škrtneš jenom ten otazníček.