Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete, kolika způsoby je možno ze dvaceti osob vybrat deset, požadujeme -li, aby mezi vybranými
b)
nebyli zároveň pánové A a B;
Vím, že se dostanu k výsledku 18 nad 8, ale nevim proč to tak funguje. Nevím proč vybírám osmice, když se mluví o deseticích. Díky moc za každou odpověď.
Tzn., že tam musí být buď jen A nebo jen B. Když je jistý A, pak budu vybírat z 18 lidí, protože B tam být nemůže a A tam už je a budu vybírat 8 lidí, protože jednoho mám jistého a druhého tam nechci. :D
Edit:
Všech výběrů je . Výběrů, v nichž jsou oba určení lidé, je . Takže hledaných výběrů je .
Omlouvám se, špatně jsem na začátku četla zadání.
No neviem.
Podľa mňa zo všetkých možností treba dať preč tie, kde sú obidvaja naraz.
Teda dvaja tam už sú, teda sa vyberá z 18 a vyberajú sa osmice z toho istého dôvodu.
gadgetka - Takže 18 nad 8 proto, že vybírám desetice, ale dva prvky už mám vybraný předem?
Děkuju moc!
Nechápem. Akože jednoho mám a druhého nechcem?
Dvoch tam už mám (naraz), ibaže to nechcem.
Takže dvoch mám, vyberám z 18 a do desatice chýba 8.
Nechcem = odrátam.
Alebo sa mýlim?
↑ gadgetka:
Teda podařilo se ti z toho udělat pěkný guláš. :(
↑ neustálenevím:
Je to takto:
Ze skupiny 20 lidí odstraníš ty dva, které nechceš mít ve výběru. Zůstane ti 18 lidí a znich vybereš 10. Tj. máš možností. A TO JE SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ.
Jenže on platí takový jednoduchý vztah mezi kombinsačními čísly , a to znamená, že
A nyní proč to platí? Vždy, když vybereš 10 lidí, zbyde ti 8 lidí, které jsi nevybral. Takže těch desetic vybraných lidí je STEJNĚ, jako těch osmic nevybraných lidí. A to je vše.
Alebo bez odčítania môžme rozdeliť priaznivé prípady na
1) nie je tam nikto z A,B teda z 18tich vyberám 10
2) je tam A a k nemu potrebujem vybrať 9 z 18tich (A už tam je a B tam nemôže byť
3) ako v 2), ale zamením A a B
Teda počet je
(Je to samozrejme to isté ako )
↑ zdenek1:
Možná jsem v tom udělala chaos, za který se omlouvám, ale
, čili nemůže být správná odpověď.
A práve z tohto dôvodu som nenávidel riešenie kombinatorických úloh za použitia komb. čísiel a vzorcov. Vždy keď sa dalo, uprednostnil radšej princíp "zdravého sedliackeho rozumu".
Iná kapitola bola presvedčiť profesorku/y, aby mi uznala postup riešenia :D
↑ gadgetka:
Jasně, já už vidím v čem je problém. Ty a ↑ jarrro: tu větu interpretujete jako (a jak tak o tom přemýšlím, nejspíš máte pravdu). Já to bral jako .
zdenek1 - Podle mě je správně interpretace není pan A a není pan B, takže tam chybí množina, která obsahuje zároveň pány A a B.
Jinak děkuju moc všem.