Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, řeším úlohu: "Ve válcové nádobě stlačujeme plyn. Tlak plynu souvisí s objemem V vztahem
. Při jakém objemu plynu bude tlak plynu nejmenší?"
Úlohu jsem řešila tak, že jsem si 1. derivaci funkce p položila rovno 0 a vyšlo mi
. Nevím jestli není něco špatně v postupu. Správný výsledek neznám.
↑ Krtek321:
Dobrý den. Řekl bych, že vztah
je nějaký podivný.
Ano, vzorec pro tlak je dost podivný. Je extrémně nepravděpodobné, aby při zvyšování objemu válce vzrůstal tlak uvnitř.
Ale i kdyby byl vzorec správný, tak je přece na první pohled jasné, že nejmenší tlak musí vyjít při v = 0 a největší při v -> k nekonečnu. Takže není moc jasné, jak jsi to derivovala, vždyť po derivaci musí vyjít
což má jednoduché řešení v=0
Kdybychom takovýto plyn měli, stlačením na nulový objem bychom dostali nulový tlak - což by bylo docela super.
↑ Krtek321:
Pokud je správný vztah takto
,
tak předpokládám, že z nulové první derivace tlaku podle objemu jste spočítala
, což by měla být (po ověření, že jde skutečně o minimum) odpověď na otázku položenou v úloze.
Pokud výraz
znamená minimalní tlak při vypočteném objemu, tak je podle mě správný.
Takže bych řekl, že jste zřejmě postupovala správně.
↑ MichalAld: Nějaká zrada by v tom příkladu mohla být, ale když napíšu že ten vzorec je blbost tak mi to učitel asi neuzná :D

↑ MichalAld:
Na takto "vyumělkované" príklady už svojho času upozorňoval Richard Feynman, keď bol členom v jednej komisii na schvaľovanie učebníc matematiky pre ZŠ v Kalifornii.
Bolo to síce začiatkom 60. rokov a bolo to v USA, ale zdá sa, že sa v tomto smere ani viac než o 50 rokov neskôr nič nezmenilo :)
↑ Ferdish:
Nebyl bych takový pesimista, změny určitě jsou - dostalo se to už i k nám...