Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
minulý týden jsme měli mat. soutěž, a mně neustále vrtá v hlavě jedna otázka - Vytvořte kvadratickou rovnici, jejíž součet kořenů je 4 a součet opačných hodnot kořenů je 1. Jsem si skoro jistý, že se má řešit skrz Vietovy vztahy. Bude to nějaká jednoduchá prkotina, ale za nic na to nemůžu přijít.
Předem děkuju za rady :)
Si si zadaním istý?
Naozaj má byť x+y=4 a súčasne -x+(-y)=1 ?
Ahoj ↑ misaH:,
Mas pravdu.
Zda sa mi, ze kolega ↑ dom324: ( tiez pozdravujem) asi zmenil texte sutaze vyrazy inverzny a opacny.
Ak nie tak autor textu sutaze urobil velky preklep... hmmmm
Díly za odpovědi.
Soutěž byla minulý týden a nedostali jsme zadání domů, takže 100% jistý zadáním si nejsem. Jsem si jistý vytvořením kvadratické rovnice jejíž součet kořenů je 4 a součet (výraz ve stylu opačné/protikladné, bohužel přesné slovo si nepamatuju) hodnot kořenů je 1.
Já jsem to po přečtení zadání pochopil přesně tak, jak jsi napsal, x+y=4 a -x+(-y)=1.
Výraz inverzní určitě použit nebyl, to bych si pamatoval (+ ještě jsme se inverzní funkci neučili, co jsem se tak letmo díval na internet).
Už tam mě napadlo, že zadání tak jak jsem si ho vyložil já nemá řešení, ale nenapadlo mě jak jinak si ho vyložit.
Co jsem ten den mluvil s pár ostatními účastníky, nikdo tu úlohu neměl a byl z ní stejně mimo jako já. Ještě se jich zkusím poptat, jestli si nepamatují zadání.
Díky za Vaši pomoc :)
Pozdravujem ↑ zdenek1:,
Mozes ma poucit?
To sa mi zda prirodzene pouzit vyraz
je prevratene cislo nenuloveho cisla
.
( vyraz inverzne cislo sa pouziva ?)
Vseobecnejsie na akej urovni sa hovori o operaciach na
,
?